Noutati     Educ Plus Despre noi Formarea permanenta a adultilor Formator Materiale pedagogice Protectie Date Personale Contact

NOUTATI

Octombrie 2018

In zilele de 11-12 octombrie 2018 a avut loc la CRIPS Atelierul de lucru al formatorilor locali, activitate cheie prin care se asigura aplicarea modelulului de formare „POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului” in judetele Alba, Buzau si Ialomita.

Obiectivele atelierului au fost: a)dezbaterea elementelor de continut si de metode pedagogice pentru a facilita organizarea unitara a cursurilor pilot, incurajandu-se in acelasi timp adaptarea formarii la specificul grupului tinta din judetul respectiv. b) clarificarea criteriilor de selectie a cursantilor si metodologiei de inscriere la curs, cu inregistrarea fiecarui beneficiar al cursului in grupul tinta ; d) discutarea aspectelor administrative ale cursurilor pilot. Toate aceste obiective au fost indeplinite cu succes, cei 6 formatori locali (membri ai retelei EDUC Trainer promovate de CRIPS) fiind activi si interesati sa contribuie la definitivarea componentelor modelului de formare, respectiv a suportului de curs, a fiselor activitatilor practice sau a manualului formatorului. Ne dorim si le dorim mult succes!

Vineri, 5 octombrie 2018. pagina web „Dialog social si civic pentru voluntariat in interesul copilului” a devenit publica. Va invitam s-o consultati la adresa http://dap-voluntar.crips.ro/

Iulie 2018

26 iulie 2018 - zi de sarbatoare pentru DAP Voluntar: proiectul nostru a fost lansat oficial printr-un seminar organizat la CRIPS.
Va invitam sa consultati Comunicatul de presa.

Iunie 2018

Un nou proiect prin care vom dezvolta reteaua EDUC Trainer


In data de 07.06.2018, Asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale – CRIPS a demarat implementarea proiectului DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului. Proiectul, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, are ca scop cresterea capacitatii ONG-urilor active in sectorul social – protectia copilului - si in sectorul educatiei de a se implica in formularea si promovarea de propuneri alternative la politicile publice.

Proiectul DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului se va desfasura pe parcursul a 16 luni, in intervalul 07.06.2018 – 07.10.2019.

Bugetul proiectului DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului este de 906.118,53 lei, din care 887.996,17 lei finantare nerambursabila acordata de AM POCA, echivalenta cu 98% din valoarea eligibila a cheltuielilor efectuate de catre Beneficiar.

Activitatile prevazute in proiect, precum si intreaga dedicarea echipei de implementare, vizeaza elaborarea, propunerea si acceptarea unei politici publice alternative cu privire la voluntariatul cu si in interesul copilului, in paralel cu elaborarea unui model de formare pe aceasta tema, care va fi implementat in judetele Alba, Buzau si Ialomita cu sprijinul a sase formatori din reteaua EDUC Trainer. Pe acest site veti fi permanent informati cu privire la evolutia noului proiect.

Pentru mai multe informatii, click aici.

Iunie 2017

S-au incheiat inscrierile la conferinta cu tema Empowerment individual si colectiv - concept si practici in munca sociala, organizata de asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS, in colaborare cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala - Universitatea din Bucuresti (FSAS-UB) si cu Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).

Peste 240 de persoane ne-au trimis formulare de inscriere.

Acest eveniment are loc cu ocazia vizitei in Romania a expertului Yann Le Bosse, profesor la Departamentul Fundamente si Practici in Educație al Universitatii Laval din Quebec, Canada.

O sinteza a prezentarii profesorului Yann Le Bosse poate fi consultata aici.

Ii asteptam cu drag pe toti cei care s-au inscris la Conferinta!

In data de 19 iunie 2017, CRIPS a organizat un Atelier de lucru al formatorilor din reteaua EDUC-Trainer care a avut ca tema de dezbatere : „Formarea personalului din servicii sociale pentru dezvoltarea capacitatii personale de actiune/ empowerment atat la nivelul profesionistului, cat si la nivelul beneficiarului”.

Acest Atelier de lucru s-a construit in baza interventiei profesorului Yann Le Bosse de la Departamentul Fundamente si Practici în Educație al Universitătii Laval din Quebec, Canada care a prezentat lucrarea cu tema Empowerment individual si colectiv - concept si practici in munca sociala

La aceasta intalnire au participat 16 dintre formatorii locali din Reteaua Educ-Trainer, demersul inscriindu-se in Planul de sustenabilitate al proiectului PEH021.

Mai 2017

In perioada 22.03.2017-26.05.2017, CRIPS a organizat in parteneriat cu DGASPC Arad, in cadrul actiunilor de sustenabilitate dupa finalizarea proiectului, un curs de specializare pentru 21 dintre educatorii care isi desfasoara activitatea in Complexul de Servicii Sociale Ineu. Formarea s-a realizat utilizand resursele pedagogice si modelul de formare pilotate in cadrul proiectului PEH021 EDUC-PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie. Formatorii care au sustinut cursul au fost formatorii locali membrii in cadrul retelei Educ Trainer creata in cadrul proiectului.

Cei 21 de educatori au sustinut examenul de evaluare ANC in data de 30 mai 2017, toti fiind absolventi ai acestuia. Poate ca mai important decat atat, educatorii au apreciat cursurile furnizate în cadrul proiectului EDUC PLUS ca fiind un sprijin real în activitatea profesionala cotidiana, prin suportul teoretic ?i exemplele practice oferite, precum si prin modelele de buna practica si schimburile de experienta prilejuite în cadrul sesiunilor.

Aprilie 2017

Incepem pregatirea vizitei la Bucuresti si Buzau a profesorului Yann le Bosse de la Universitatea Laval (Quebec, Canada), ale carui lucrari au fost la baza modulului Empowerment / Dezvoltarea Capacitatii Personale de Actiune pe care CRIPS l-a realizat si implementat in cursul de formare a educatorilor din cele 10 judete si Bucuresti sector 1- proiectul PEH021 EDUC PLUS. Aceasta vizita va avea loc in saptamana 19-23 iunie 2017 si va include un seminar la Bucuresti, in data de 20 iunie – eveniment care se adreseaza in primul rand formatorilor din reteaua EDUC-Trainer. Suntem onorati de acceptul voluntar al dlui profesor Yann le Bosse sa ne prezinte aspecte teoretice si practice ale acestei metode benefice atat pentru educatori, cat si pentru copiii si tinerii pe care ii au in grija in serviciile sociale. Evenimentul va fi prezentat in detaliu, dupa definitivarea agendei. Dupa seminarul de la CRIPS, profesorul Yann le Bosse se va deplasa la Buzau, judet in care s-au obtinut rezultate foarte bune in proiectul PEH021 – formatorii colaboratori ai CRIPS din acest judet si educatorii formati in proiect urmand sa beneficieze de un atelier de lucru. Va fi un prilej deosebit de continuare a formarii formatorilor din reteaua EDUC Trainer si de promovare a rezultatelor proiectului PEH021 catre alte institutii, organizatii si persoane.

Martie 2017

Pregatiri pentru un nou curs de specializare educatori la Arad

Asociatia CRIPS si DGASPC Arad au stabilit de comun acord organizarea unui curs de specializare autorizat ANC pentru o alta serie de educatori din serviciile pentru copii si tineri din acest judet. Cursul incepe in luna martie si se va finaliza in luna mai 2017, respectandu-se integral programa de formare elaborata si aplicata in proiectul PEH 021 EDUC Plus. CRIPS continua sa fie alaturi de formatorii locali, pe tot parcursul celor 3 module, precum si la colocviul de evaluare de la final de mai 2017. Mult succes echipei de formatori din Arad!

Februarie 2017

ANALIZA NEVOILOR DE FORMARE, INSTRUMENT SUSTENABIL

Dupa incheierea proiectului EDUC – PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie, finantat in cadrul Programului RO10 "Copii si tineri in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale" (CORAI) - componenta „COERENT”, CRIPS a realizat o analiza a modului in care instrumentele si resursele elaborate prin proiect sunt in continuare utilizate la nivelul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare. In fisele completate colegii nostri au mentionat faptul ca toate DGASPCurile din judetele beneficiare - Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures si Valcea– vor realiza analiza nevoilor de formare pe baza metodologiei aplicate in proiectul EDUC PLUS, aceasta fiind un element indeplinit de asigurare a sustenabilitatii proiectului.

PROIECTUL EDUC PLUS, PREZENTAT LA STRASBOURG

In perioada 22-28 februarie 2017, Cristina Bagoli – responsabil model de formare educatori specializati si formator de formatori in cadrul Proiectului PEH 021 Educ Plus – formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie a participat la cursul organizat de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), curs fiind gazduit de Centrul de Tineret al Consiliului Europei (CoE) din Strasbourg (Franta). Cursul a avut tema Masuri de suport pentru tranzitia tinerilor din educatie catre autonomie si catre integrarea pe piata muncii si s-a adresat personalului implicat in proiectele finantate prin Programul RO10 Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale (CORAI), finantat de Granturile SEE 2009-2014. Cei 25 de participanti romani care au luat parte la instruire au beneficiat de expertiza a trei traineri acreditati CoE care au abordat o seama de aspecte teoretice si practice ale educatiei formale/non-formale si informale dedicate tinerilor asa cum este promovata la nivelul CoE. Autonomia tinerilor si tranzitia catre o viata independenta, activitatile CoE si bune practicile la nivel european in lucrul cu tinerii. Cu aceasta ocazie, experienta dobandita in cadrul Proiectului EDUC PLUS a fost diseminata catre toti participantii: reprezentanti ai Promotorilor de proiecte, formatori si reprezentanti FRDS. De asemenea, site-ul www.cvr-trainer.crips.ro a fost prezentat cursantilor, continutul acestuia fiind apreciat de catre acestia ca fiind extrem de interesant si bogat in resurse.


PROIECTUL EDUC PLUS, PREZENTAT IN CADRUL COMITETULUI DE PILOTAJ AL RETELEI EDUC EUROPE

In perioada 15 - 17 februarie 2017, Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS a fost reprezentat de Aurora Toea, presedinte, si Mirela Turcu, director executiv, la intalnirea Comitetului de Pilotaj EDUC–Europe de la Madrid. Cu acest prilej, au fost prezentate rezultatele proiectului PEH021 EDUC-Plus, atat in domeniul formarii educatorilor, cat si in imbunatatirea parteneriatului local pentru integrarea in scoala si comunitate a copiilor din sistemul de protectie.

Propunerea CRIPS de a extinde initiativa retelei de formatori EDUC Trainer catre o retea europeana a formatorilor a fost apreciata de colegii reprezentanti ai universitatilor HEB Bruxelles si KdG Anvers, precum si de Fundatia Auteuil (Franta) si respectiv Fundatia Amigo (Spania), urmand sa se pregateasca un proiect european ERASMUS PLUS care va avea aceasta tematica.

Ianuarie 2017

Rezultatele proiectului EDUC – PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie au fost prezentate in cadrul retelei „EDUC-Europe” din care asociatia CRIPS face parte, alaturi de organizatii neguvernamentale si universitati / scoli pentru educatori din tari precum Franta, Belgia, Italia, Spania, Polonia, fiind apreciat efortul de a contribui la cresterea profesionalismului educatorilor specializati din Romania. Cu prilejul Comitetului de Pilotaj Educ Europe planificat la Madrid in perioada 15-17 februarie 2017, reprezentantii CRIPS vor completa materialul de prezentare transmis prin email la acest inceput de an cu informatii detaliate despre cursuri, produse pedagogice si Centrul Virtual de Resurse EDUC Trainer, raspunzand intrebarilor colegilor din celelalte tari. Proiectul EDUC Trainer devine astfel sursa de inspiratie pentru alte proiecte europene.

Decembrie 2016

In cadrul actiunilor de sustenabilitate a proiectului PEH021, dupa finalizare, CRIPS a organizat in luna decembrie 2016 doua cursuri de specializare a educatorilor utilizand resursele pedagogice si modelul de formare pilotate in cadrul proiectului EDUC Plus:

 • la Slobozia, in colaborare cu DGASPC Ialomita; beneficari: 20 de educatori
 • la Ramnicu Valcea, in colaborare cu DGASPC Valcea: beneficiari: 19 educatori.
Au intervenit formatori locali membri ai retelei EDUC Trainer, create in cadrul proiectului PEH021.

Ambele cursuri s-au incheiat cu succes si cu promovabilitate 100% a evaluarii cu comisie ANC.

Noiembrie 2016

Experienta proiectului EDUC PLUS a fost diseminata si catre un alt judet neparticipant la proiect : judetul Calarasi. Astfel, un numar de 14 educatori au beneficiat de un curs de specializare autorizat ANC in care au fost utilizate resursele pedagogice si modelul de formare pilotate in cadrul proiectului EDUC Plus. CRIPS a implicat in aceasta activitate un formator local din Calarasi, care a fost consiliat si supervizat de echipa CRIPS pentru aplicarea cu succes a modelului de formare. Si, nu in ultimul rand, acest formator local a devenit membru al retelei EDUC Trainer!

Octombrie 2016Pe data de 26 octombrie 2016 s-a desfasurat conferinta de inchidere a proiectului „EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie” PEH 021. Evenimentul a avut loc in cadrul DGASPC Sector 1 - Complexul de servicii sociale „Sf Ecaterina” corp C Sala 6. La conferinta au participat reprezentanti ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetele beneficiare: Arad, Alba, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures, Valcea, reprezentanti ai Fondului Roman de Dezvoltare Sociala si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, precum si specialisti din cadrul DGASPC din alte sectoare ale municipiului Bucuresti si din alte judete, alaturi de membri ai CRIPS si ai DGASPC Sector 1. In cadrul conferintei, au fost prezentate rezultatele si impactul proiectului, urmarind axele principale: formarea personalului educativ din serviciile de tip rezidential, bunele practici de parteneriat public-privat si participarea copiilor. Beneficiarii proiectului au prezentat experientele locale in implementarea acestui proiect, subliniind importanta formarii educatorilor din serviciile de protectie si succesul de care s-au bucurat modelul de formare propus, activitatile care au stimulat participarea copiilor, evenimentele dedicate intaririi parteneriatului public-privat. Va invitam sa consultati Comunicatul conferintei finale EDUC Plus aici.

A fost finalizat Codul de bune practici -ABC- de parteneriat pentru o mai buna integrare in scoala si comunitate a copilor protejati in servicii de tip rezidential. Codul a fost finalizat in urma unui proces de consultare cu profesionistii din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului EDUC Plus si cu reprezentantii diferitelor institutii si organizatii neguvernamentale care au participat la seminariile judetene dedicate parteneriatului public-privat in sprijinul copiilor si tinerilor din institutiile de protectie. Codul de bune practici este disponibil pe site-ul nostru, la sectiunea Materiale pedagogice / Resurse text. Va invitam sa consultati Codul de bune practici aici.

A fost finalizat ghidul „Dezvoltarea capacitatii personale de actiune”, ghid practic pentru educatorii din serviciile de tip rezidential. Lucrarea este un rezultat al activitatii A7 Curs formare educatori – modul cu tema „empowerment”. Acest ghid practic a constituit baza suportului de curs in cele 12 serii de curs pentru educatori organizate in fiecare judet beneficiar al proiectului EDUC PLUS in cadrul Modulului IV, in luna septembrie 2016. Ghidul este disponibil pe site-ul nostru la sectiunea Materiale pedagogice / Resurse text.
Va invitam sa il consultati aici.

A fost definitivata brosura electronica „Impreuna pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor din servicii rezidentiale” - bune practici de parteneriat public-privat pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor din sistemul de protectie. Exemplele propuse se bazeaza pe servicii sociale dezvoltate de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului in parteneriat cu organizatii neguvernamentale, alte institutii publice cum sunt inspectoratele scolare sau unitatile de invatamant sau cu institutii reprezentative ale comunitatii: biserica, biblioteca, muzeul, casa de cultura etc. Va invitam sa consultati brosura pe site-ul CVR Trainer la sectiunea Materiale pedagogice / Resurse text. Brosura electronica poate fi descarcata aici.

O activitate importanta in promovarea rezultatelor proiectului EDUC Plus in alte judete ale tarii a constat in organizarea a trei seminarii inter-judetene, in judetele Arges, Buzau si Mures. Seminariile au avut loc pe datele de: 18 octombrie (Pitesti), 20 octombrie (Buzau), 19 octombrie (Tg. Mures). Seminariile au prilejuit dezbaterea experientei si impactului proiectului EDUC PLUS, precum si schimbul de experienta cu profesionisti din judetele invecinate. Au fost subliniate aspectele relevante ale proiectului, un accent deosebit fiind pus pe rolul modulelor de formare, importanta dezvoltarii personale a educatorilor in munca cu copiii ocrotiti, opiniile copiilor in cadrul atelierelor-dezbatere “Noi si comunitatea”.

Dupa finalizarea Modulului IV de instruire privind dezvoltarea capacitatii personale de actiune a personalului educativ, cei 240 de educatori apartinand serviciilor rezidentiale din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului se pregatesc in a doua jumatate a acestei luni pentru evaluarea finala de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari. Cele patru module de perfectionare la care au participat pe parcursul proiectului i-au pregatit pentru a acorda servicii de o calitate crescuta copiilor beneficiari ai sistemului de protectie, dar si pentru a aborda in mod eficient provocarile acestei profesii. Le dorim mult succes in sustinerea probelor de evaluare!

Septembrie 2016

Sub titlul “Parteneriat si educatie pentru sanse egale acordate copiilor si tinerilor din sistemul de protectie”, in a doua jumatate a lunii septembrie au loc 10 seminarii judetene dedicate parteneriatului public-privat in sprijinul copiilor si tinerilor din institutiile de protectie. Obiectivul principal al seminariilor este de a facilita la nivel judetean colaborarea dintre institutii, ONG-uri, entitati private, reprezentanti ai comunitatii pentru a identifica si pune in practica masuri care sa conduca la cresterea sanselor de integrare in scoala si comunitate a copiilor si tinerilor din servicii rezidentiale.

Seminariile judetene sunt planificate astfel:

 • DGASPC Sector 1 Bucuresti (partener in proiect) – 14.10.2016
 • DGASPC Alba – 13.10.2016
 • DGASPC Arges – 30.09.2016
 • DGASPC Arad – 23.09.2016
 • DGASPC Bacau – 30.09.2016
 • DGASPC Buzau – 21.09.2016
 • DGASPC Cluj - 30.09.2016
 • DGASPC Mehedinti – 06.10.2016
 • DGASPC Mures – 04.10.2016
 • DGASPC Valcea - 30.09.2016

In cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cele 10 judetele beneficiare ale proiectului si al DGASPC Sector 1 a inceput derularea Modulului IV al cursului de formare destinat personalului educativ din serviciile de tip rezidential. Cursurile sunt planificate sa se desfasoare pana la finalul acestei luni, avand ca tema capacitarea personalului educativ din servicii de protectie a copilului pentru a face fata provocarilor activitatii profesionale. Ele se adreseaza unui numar total de 240 de educatori. In cadrul proiectului s-au derulat pana in prezent trei module de formare pentru perfectionarea competentelor necesare in activitatea profesionala din cadrul serviciilor de tip rezidential, cu scopul final de a contribui la cresterea calitatii serviciilor oferite copiilor beneficiari.

August 2016

Ne pregatim pentru organizarea cursurilor de perfectionare a educatorilor din serviciile de tip rezidential care vor avea loc in luna septembrie 2016 in cadrul celor 10 DGASPC beneficiare ale proiectului si al DGASPC Sector 1, partener in proiect. Acest nou modul, al patrulea in cadrul proiectului, are ca obiectiv capacitarea educatorilor pentru a face fata provocarilor acestei profesii, vizand o mai buna relationare cu copiii aflati in grija si demersuri educative de calitate si se adreseaza unui numar de 240 de educatori.

S-au finalizat modelul de formare si resursele pedagogice pentru Modulul IV al cursului de perfectionare pentru personalul educativ cu tema empowerment / capacitarea personalului educativ din servicii de protectie a copilului. Resursele pedagogice au fost postate pe site-ul nostru si pot fi consultate la rubrica Materiale pedagogice -> Resurse text.

In aceasta perioada se desfasoara impreuna cu DGASPC beneficiare ale proiectului si cu partenerul DGASPC Sector 1 pregatirile pentru seria a doua a seminariilor judetene dedicate parteneriatului public-privat in beneficial integrarii sociale a copiilor aflati in sistemul de protectie. Cele 11 seminarii vor avea loc in a doua jumatate a lunii septembrie si vor reuni profesionisti de la nivelul DGASPC, reprezentanti ai autoritatilor publice, profesionisti din serviciile sociale si din educatie, alte institutii, ONG-uri, diferite structuri private, mass-media, voluntari si copii beneficiari ai serviciilor de tip rezidential.

Iulie 2016

Intre 11 si 13 iulie 2016 a avut loc la sediul CRIPS, in Bucuresti, al treilea modul al cursului de perfectionare a formatorilor locali din proiectul EDUC Plus. Aceasta intalnire cu formatorii locali din cele 10 DGASPC beneficiare ale proiectului si din cadrul partenerului DGASPC Sector 1 este in pregatirea unui nou modul de formare pe tema empowerment/ capacitarea educatorilor care va fi sustinut pentru educatorii din servicii de tip rezidential din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ale Sectorului 1 si judetelor Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures, Valcea. De asemenea, s-au prezentat rezultatele atelierelor – dezbatere ale copiilor organizate de catre DGASPC partener si cele beneficiare in luna iunie si au fost discutate activitatile care urmeaza a fi dezvoltate in proiect prin aplicatia Plus. Dintre acestea, o atentie deosebita s-a acordat seminariilor judetene nr. 2, care vor fi organizate la nivelul fiecarui judet si in cadrul carora vor fi abordate colaborarea inter-institutionala si parteneriatul public-privat pentru a sprijini integrarea copiilor din sistemul de protectie.

S-au finalizat atelierele-dezbatere ale copiilor „Noi si comunitatea”, derulate 10 judete si in Sector 1 Bucuresti in cursul lunii iunie 2016, in cadrul proiectului Educ Plus. La ateliere au participat in total 161 copii, copii ocrotiti in servicii de protectie si colegi de scoala si acestora. Atelierele dezbatere au avut loc in datele:

 • Alba – 16 iunie 2016 – 15 copii participanti
 • Arges – 14 iunie 2016 – 14 copii participanti
 • Arad – 22 iunie 2016 – 12 copii participanti
 • Bacau – 2 iunie 2016 – 14 copii participanti
 • Buzau – 17 iunie 2016 – 18 copii participanti
 • Cluj – 3 iunie 2016 – 14 copii participanti
 • Ialomita – 9 iunie 2016 – 14 copii participanti
 • Mehedinti – 16 iunie 2016 – 13 copii participanti
 • Mures – 22 iunie 2016 – 13 copii participanti
 • Valcea – 24 iunie 2016 – 18 copii participanti
 • Sector 1 – Bucuresti 2016 – 22 iunie, 16 copii participanti

Activitatea a constituit un bun prilej pentru a implica copiii beneficiari ai serviciilor de tip rezidential intr-un proces de consultare cu scopul de a cunoaste opinia lor cu privire la problemele, oportunitatile si solutiile legate de imbunatatirea integrarii lor active in scoala si comunitate. Copiii au fost incurajati sa participe la dezbateri si grupuri de lucru si sa isi exprime liber opinia in legatura cu conceptul de comunitate, cu persoanele care alcatuiesc comunitatea, institutiile reprezentative pentru ei, profesionistii care lucreaza in servicii/ institutii din cadrul comunitatii. Copiii participanti au identificat o serie de activitati pe care le considera importante si pe care le asteapta din partea adultilor si a profesionistilor pentru a sustine copii din sistemul de protectie sa participe activ la viata comunitatii.

Opiniile copiilor vor fi integrate in actiunile viitoare ale proiectului Educ care vizeaza: realizarea unui „Cod de bune practici de parteneriat public-privat pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor din servicii rezidentiale”, organizarea seminariilor judetene dedicate parteneriatului public – privat, realizarea raportului de cercetare-actiune „Noi si comunitatea”. Pe baza opiniilor colectate, se vor realiza recomandari ale copiilor pentru o mai buna integrare in scoala si comunitate a copiilor din sistemul de protectie.

Iunie 2016
Pe parcursul acestei luni sunt in desfasurare 11 ateliere-dezbatere ale copiilor cu tema Noi si comunitatea, in cele 10 judete beneficiare ale proiectului si in Bucuresti Sectorul 1. Participantii la aceste ateliere-dezbatere sunt copii din sistemul de protectie, alaturi de colegi de scoala din comunitate, in grupuri de 12-14 copii. Prin aceasta activitate ne propunem sa creem un cadru pentru exprimarea opiniilor copiilor din serviciile de tip rezidential cu privire la modul in care ei percep integrarea in scoala si in comunitate. Cunoscand aceste opinii, se vor putea face recomandari pentru o mai buna integrare in scoala si comunitate a copiilor din sistemul de protectie. Urmariti pulsul atelierelor pe pagina de Facebook a grupului EDUC-Trainer, unde sunt prezentate fotografii si comentarii legate de desfasurarea atelierelor.

De 1 Iunie, le uram tuturor copiilor sa aiba mereu aproape oameni inimosi si profesionisti implicati care sa ii sprijine in dezvoltarea lor!
Mai 2016

Proiectul nostru (“EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie”) a fost promovat in cadrul conferintei internationale „How To Use The Force within Us”, gazduita la Valencia in perioada 18-20 mai 2016. Conferinta a fost organizata de Reteaua Europeana a Educatorilor Sociali Educ – Europe in cadrul proiectului „Development of the empowerment of educators and beneficiaries in the field of youth at risk and social exclusion”. CRIPS face parte din aceasta retea alaturi de organizatii din diferite tari din Europa cum ar fi Belgia, Spania, Franta, Italia. Atat in cadrul conferintei, cat si in grupurile de lucru, activitatile desfasurate in proiectul Educ Plus au fost diseminate, in stransa legatura cu tematica principala de „empowerment” in interventia sociala in domeniul copiilor si tinerilor in situatie de risc si de excluziune sociala.

Suntem onorati sa anuntam ca manualul “Educatie pentru integrare sociala” realizat in cadrul proiectului “EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie” a fost postat pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie www.copii.ro la rubrica Activitate/Parteneri si Resurse/Resurse (http://www.copii.ro/resurse/). Ne bucuram ca acest rezultat al proiectului este considerat o resursa utila profesionistilor in ceea ce priveste protectia si promovarea drepturilor copilului si multumim pentru acest sprijin valoros in promovarea activitatilor proiectului nostru.

Am inceput identificarea si colectarea de bune practici de parteneriat public – privat pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor si tinerilor din serviciile rezidentiale. Initiativele colectate vor fi valorizate pe site-ul centrului virtual de resurse CVR Trainer, pentru a sprijini in acest fel integrarea sociala si scolara a copiilor si tinerilor din sistemul de protectie – unul dintre obiectivele proiectului EDUC Plus. Daca aveti propuneri sau cunoasteti exemple de astfel de activitati sau proiecte dezvoltate in parteneriat public - privat care pot fi considerate practici de succes in acest domeniu, va invitam sa ne contactati la adresa de e-mail:

Aprilie 2016

Tuturor colaboratorilor proiectului EDUC Plus le uram un Paste Fericit! Aceste Sarbatori sa va aduca energie noua in munca sociala si in toate demersurile de a sustine dezvoltarea si drepturile copiilor!

In data de 22 aprilie 2016 a fost semnat actul aditional la contractul de finantare al proiectului PEH021, prin care se aproba extinderea activitatilor incluse in aplicatia PLUS. Tinand cont de importanta unei teme identificate in etapa de consultare / analiza nevoi de formare a educatorilor, se va elabora un model de formare pe tema empowerement si se vor organiza 12 serii de curs: 2 serii pentru educatorii angajati ai partenerului, DGASPC sector1 si cate o serie pentru educatori din servicii DGASPC ale judetelor Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures, Valcea. Astfel, se adauga inca un judet (Ialomita) celor 9 deja implicate in proiectul PEH021. In vederea aplicarii noului modul de curs se organizeaza inca o activitate de formare a formatorilor locali, la care participa 22 de formatori (suplimentar cei 2 formatori din judetul Ialomita). O alta activitate suplimentara este cea de cercetare actiune, cu scopul cunoasterii opiniilor copiilor din sistemul de protectie cu privire la problemele, oportunitatile si solutiile legate de imbunatatirea integrarii lor active in scoala si comunitate; se vor organiza 11 ateliere-dezbatere ale copiilor „Noi si comunitatea” si se va intocmi un raport de cercetare actiune. Opiniile copiilor vor fi valorizate si in seminariile judetene SJ2 (subactivitatea A5.5 din proiectul initial), care se decaleaza fata de planificarea initiala pentru a facilita participarea copiilor. Prin implicarea copiilor din sistemul de protectie creste numarul beneficiarilor directi din categoria copii din grupuri vulnerabile cu 100. Pentru cresterea impactului proiectului in randul profesionistilor, se vor organiza in orasele Bacau, Tg Mures si Drobeta Tr Severin 3 seminarii interjudetene de diseminarea experientei proiectului catre alte judete din proximitate. Vor participa 30 de persoane/ seminar, dintre care cel putin 10 vor fi invitati din alte judete. Seminariile vor avea 2 obiective: 1) valorizarea rezultatelor proiectului si prezentarea „lectiilor invatate” si a bunelor practici: 2) imbunatatirea colaborarii intre profesionsti si gasirea de solutii de continuarea a networking-ului intre formatorii care intervin in domeniul social, inclusiv prin site-ul centrului virtual de resurse CVR Trainer creat prin proiectul EDUC Plus. Activitatile PLUS adauga calitate si consistenta proiectului initial si suplimenteaza rezultatele, precum si indicatorii propusi. De asemenea, activitatile initiale ale proiectului PEH021 continua si se dezvolta, fiind in stransa legatura cu activitatile suplimentare.

A fost creat grupul „EDUC-Trainer” pe Facebook, pentru a imbunatati dialogul in cadrul formatorilor din reteaua noastra si pentru a extinde reteaua catre alti formatori din domeniul social.

Acceseaza Grupul EDUC-Trainer aici!

Salutam aparitia in cel mai recent numar al revistei “Despre Familia Noastra” (nr. 15) a unui consistent articol referitor la proiectul EDUC Plus si problematica integrarii sociale a copiilor din sistemul de protectie. Revista “Despre Familia Noastra” este o publicatie online realizata de catre DGASPC Mures. Articolul trateaza pe larg seminarul judetean „Parteneriat si educatie pentru sanse egale acordate copiilor si tinerilor din sistemul de protectie”, organizat de catre DGASPC Mures in cadrul proiectului, in luna februarie. Va invitam sa il consultati aici.

Ne bucuram sa anuntam incheierea colocviilor de evaluare finala a participantilor la cursul de perfectionare a personalului educativ din serviciile de tip rezidential. Aceasta etapa marcheaza sfarsitul cursului de formare furnizat in cadrul proiectului, curs la care au luat parte 220 de educatori din structura a zece DGASPC. Colocviile au avut loc conform urmatorului calendar:

 • DGASPC Alba - 06.04.2016
 • DGASPC Arges - 31.03.2016
 • DGASPC Arad - 30.03.2016
 • DGASPC Bacau - 30.03.2016
 • DGASPC Buzau - 31.03.2016
 • DGASPC Cluj - 30.03.2016
 • DGASPC Mehedinti - 31.03.2016
 • DGASPC Mures - 31.03.2016
 • DGASPC Valcea - 30.03.2016
 • DGASPC Sector 1 Bucuresti (partener in proiect) - 28.01.2016
Evaluarile s-au derulat in bune conditii in toate judetele, in prezenta formatorilor si a instructorilor de practica voluntari, care s-au implicat pe tot parcursul celor trei module de formare. Educatorii au apreciat cursurile furnizate in cadrul proiectului EDUC PLUS ca fiind un sprijin real in activitatea profesionala cotidiana, prin suportul teoretic si exemplele practice oferite, precum si prin modelele de buna practica si schimburile de experienta prilejuite in cadrul sesiunilor.
Aflati mai multe informatii despre cum s-au desfasurat evaluarile la nivel local accesand cateva dintre comunicatele de presa publicate pe site-urile Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului:

Martie 2016

In ultima saptamana a lunii martie au loc in toate judetele beneficiare ale proiectului EDUC colocviile de evaluare finala a educatorilor care au participat la cursul de perfectionare a personalului educativ din serviciile de tip rezidential, modulele I, II si III. Le multumim pentru participarea activa si le uram mult succes tuturor educatorilor cursanti in sustinerea portofoliului si in incheierea cu bune rezultate a acestei etape finale a cursului.

In perioada 14-16 martie 2016 s-a desfasurat la sediul CRIPS, in Bucuresti, al doilea modul al cursului de perfectionare a celor 20 de formatori locali din cadrul proiectului EDUC PLUS (18 reprezentanti ai DGASPC beneficiare ale proiectului si 2 din partea partenerului DGASPC Sector 1).

Sustinut dupa finalizarea celor trei module de curs dedicate personalului educativ din serviciile de tip rezidential, aceasta reintalnire intre formatorii locali si membrii echipei de proiect a permis o evaluare a cursului de perfectionare a educatorilor, pe cele trei module componente, cu evidentierea impactului local, a temelor care au suscitat cel mai mare interes, a lectiilor desprinse in urma efectuarii cursurilor. In urma schimbului de experienta dintre formatori prilejuit de aceasta reuniune au reiesit succesul si necesitatea activitatilor de perfectionare a educatorilor derulate la nivel judetean prin proiect, precum si directii si posibilitati de actiune viitoare pentru a imbunatati competentele personalului educativ din serviciile rezidentiale astfel incat copiiilor din sistemul de protectie sa li se ofere servicii de calitate, o premisa de baza pentru integrarea sociala.

Februarie 2016

In a doua jumatate a lunii februarie a avut a loc prima serie de seminarii judetene dedicate parteneriatului public-privat in beneficial integrarii sociale a copiilor aflati in sistemul de protectie. Seminarele au fost organizate de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in Bucuresti, sectorul 1 si in toate cele noua judete beneficiare: Alba, Arges, Arad, Bacau, Buzau, Cluj, Mehedinti, Mures, Valcea. Evenimentele au reunit profesionisti de la nivelul DGASPC, reprezentanti ai autoritatilor publice, profesionisti din serviciile sociale, scoli, alte institutii, ONG-uri, diferite structuri private, mass-media, voluntari si copii beneficiari ai serviciilor de tip rezidential. Seminarele au creat un cadru propice pentru dezbateri si pentru identificarea unor solutii care vizeaza imbunatatirea parteneriatului public-privat pentru a favoriza integrarea sociala a copiilor din serviciile de tip rezidential.

Sunt in desfasurare pregatirile pentru cel de-al doilea Modul al Cursului de perfectionare a formatorilor din cadrul proiectului EDUC, care va avea loc in luna martie. La acesta vor participa cei 18 formatori locali din judetele beneficiare: Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Mehedinti, Mures si Valcea si 2 formatori din partea partenerului, DGASPC Sector 1 Bucuresti.

Sunt in derulare activitatile practice corespunzatoare Modulului III al formarii teoretice, care incheie cursul de perfectionare adresat personalului educativ din serviiciile de tip rezidential. Activitatile practice se realizeaza in serviciile de tip rezidential in care isi desfasoara activitatea cei 220 de educatori participanti la curs. Activitatile propuse vizeaza diminuarea situatiilor de risc in lucrul cu copiii din serviciile de tip rezidential.

Ianuarie 2016

In revista pe care o realizeaza DGASPC Mures, „Despre familia noastra” nr. 14, a fost publicat un articol referitor la proiectul EDUC PLUS si cursul de perfectionare a personalului educativ. Va invitam sa il consultati aici.

Dupa finalizarea Modulului II al cursului de perfectionare a personalului educativ din serviciile de tip rezidential, in luna ianuarie au continuat activitatile practice II. Personalul educativ, cei 220 de cursanti din cadrul DGASPC Bucuresti, partener in proiect, si al celor 9 DGASPC beneficiare, a desfasurat activitatile practice impreuna cu copiii din cadrul serviciilor in care activeaza. Activitatile practice au rolul de a dezvolta abilitatile personalului de a contribui la participarea copiilor din SR in comunitate.

Pe parcursul lunii ianuarie s-a derulat Modulul 3 si ultimul al cursului de formare personal educativ din serviciile rezidentiale, la care au participat cei 220 de educatori. Cursurile au avut loc in fiecare judet in datele:

 • Alba - 21.01-22.01
 • Arges- 22.01-23.01
 • Arad - 13.01-14.01
 • Bacau - 14.01-15.01
 • Buzau - 22.01-23.01
 • Cluj - 28.01-29.01
 • Mehedinti - 28.01-29.01
 • Mures - 19.01 si 21.01
 • Valcea - 9.01-10.01
 • Bucuresti –Sector 1 - 21.01-22.01 Seria 1; 28.01-29.01 Seria 2.

Modulul III s-a axat ca tematica pe diminuarea situatiilor de risc in lucrul cu copiii din serviciile de tip rezidential. Au fost abordate subiecte ca managementul conflictelor, metode de stimulare a comportamentului pozitiv al copiilor din serviciile rezidentiale, metode de interventie in prevenirea comportamentelor (pre)delincvente.

Decembrie 2015

In luna decembrie 2015 au continuat activitatile practice corespunzatoare Modulului I al formarii educatorilor din serviciile de tip rezidential din cele 10 DGASPC implicate in proiect.

In aceasta luna s-a derulat Modulul II al formarii personalului educativ, la nivelul fiecarei DGASPC beneficiare, sub tema „Participarea copilului in comunitate”.

Cei 220 de participantii la curs au avut posibilitatea sa aprofundeze conceptul de integrare sociala si rolul educatorului in interactiunea dintre copil, serviciul rezidential si mediul social, comunitatea. Calendarul sesiunilor de curs este urmatorul:

 • Alba – 16-17 dec.
 • Arad – 9-10 dec.
 • Arges – 4-5 dec.
 • Bacau – 11-12 dec.
 • Buzau – 11-12 dec.
 • Cluj – 8-9 dec.
 • Mehedinti – 7-8 dec.
 • Mures – 8 dec. si 10 dec.
 • Valcea – 12-13 dec.
 • Bucuresti Sector 1 – Seria I 10-11 dec.
 • Bucuresti Sector 1 – Seria II 17-18 dec.

Modulul II va fi urmat de activitatile practice corespunzatoare, care se vor desfasura pe parcursul lunilor decembrie 2015 si ianuarie 2016.

Au fost finalizate cele trei filme pedagogice din cadrul kit-ului pedagogic, care au primit aprobarea FRDS pentru a fi difuzate. Cele trei filme se intituleaza: „La scoala”, „Unde ai fost?”, „La o cafea”. Va invitam sa le vizionati pe site-ul proiectului nostru, la pagina de Materiale pedagogice.

Noiembrie 2015

Pe parcursul lunii noiembrie s-au desfasurat cursurile pilot cuprinse in primul modul al formarii personalului educativ. Au avut loc 11 sesiuni de formare locale, la care au luat parte un total de 220 de educatori din serviciile de tip rezidential din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului:

 • Alba – 12 – 13 nov.
 • Arad – 20 – 21 nov.
 • Arges – 18 - 19 nov.
 • Bacau - 07-08 nov.
 • Buzau - 13-14 nov.
 • Cluj - 19-20 nov.
 • Mehedinti – 20 - 21 nov.
 • Mures – 17 nov. si 19 nov.
 • Valcea – 14 -15 nov.
 • Bucuresti Sector 1 - 12-13 nov Seria 1; 19 -20 nov. Seria 2

Cele doua zile de formare au oferit ocazia abordarii unor subiecte relevante pentru activitatea de fiecare zi a personalului educativ, legate de dezvoltarea deprinderilor de viata independenta a copilului. Prin tematica abordata, prin metodele interactive de formare si schimbul util de experienta cu colegii, participantii la curs au dobandit o serie de cunostinte care le sunt de un real folos pentru a stimula integrarea sociala si profesionala a copiilor si tinerilor cu care lucreaza.

Dupa finalizarea cursului, au inceput activitatile practice corespunzatoare Modulului I, derulate la locul de munca al personalului educativ.

Octombrie 2015
In perioada 19-21 octombrie 2015 a avut loc la Bucuresti, sediul CRIPS, primul modul al cursului de formare formatori in cadrul proiectului EDUC PLUS. Au participat cei 18 formatori locali din judetele beneficiare – Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Mehedinti, Mures si Valcea si 2 formatori din partea partenerului, DGASPC Sector 1 Bucuresti. Activitatea a fost un bun prilej de perfectionare in formarea adultilor, in general, dar si de aprofundare a temelor specifice din modelul de formare a educatorilor elaborat in proiectul PEH021 si care se vor pilota in cursurile planificate incepand cu luna noiembrie 2015.
Septembrie 2015
In luna septembrie au inceput pregatirile pentru organizarea cursului de formare formatori si echipa CRIPS a progresat in activitatea de elaborare a modelului de formare a educatorilor, tinand cont de concluziile procesului de consultare si analizei nevoie de formare realizate in perioada iunie-august 2015.
August 2015
La finalul lunii august s-a incheiat procesul de selectie a formatorilor locali din proiectul EDUC PLUS. Selectia formatorilor locali a fost realizata cu implicarea Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului paticipante la proiect, pe baza criteriilor stabilite prin proiect. Dat fiind ca proiectul PEH021 ofera oportunitati de perfectionare a formatorilor cu experienta anterioara in domeniu, au fost selectati exclusiv specialisti care au deja certificat de formator autorizat ANC.
Iulie 2015
Joi, 2 iulie 2015, la Bucuresti, sediul DGASPC Sector 1 a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului „EDUC – PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie”, in cadrul Programului RO10 „Copii si tineri in situatie de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale” (CORAI) – componenta „COERENT”, finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Cu acest prilej a fost facuta o prezentare detaliata a proiectului, au fost dezbatute activitatile si rezultatele asteptate. Au participat specialisti de la Directiile Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bucuresti sector 1 si sector 2, Alba, Arges, Bacau, Buzau , Cluj, Mures si Mehedinti, care au argumentat importanta formarii educatorilor din serviciile de protectie a copilului si au apreciat oportunitatile pe care proiectul EDUC le ofera in profesionalizarea acestora.