Noutati     Educ Plus Despre noi Formarea permanenta a adultilor Formator Materiale pedagogice Protectie Date Personale Contact

NOUTATI

Septembrie 2020

EDUCATIE sub semnul solidaritatii

Dragi elevi, profesionisti din servicii sociale, cadre didactice si voluntari care ati participat la proiectul EDUC Trainer, echipa asociatiei CRIPS impreuna cu cea a partenerului sau de proiect DGASPC Sector 1 Bucuresti suntem alaturi de voi toti in aceasta zi de inceput de an scolar. Mai mult ca niciodata, sarbatoarea din curtea de scoala se muta in locatii mai mici, adica in fiecare clasa – dar si in locatii mult mai mari decat gandeam vreodata, adica in mediul “on line” . De aceea am stabilit ca si site-ul Centrului Virtual de Resurse CRV Trainer sa participe la SARBATOAREA de 14 septembrie- am pregatit flori si zambete pentru voi toti si ne bucuram impreuna.

Florile pe care le trimitem acum virtual specialistilor din servicii sociale – publice si private –educatori, asistenti sociali, psihologi, personal de ingrijire, sunt pline de recunostinta si de incurajari: veti reusi sa faceti fata cu success schimbarilor din acest an deosebit. Cu PROFESIONALISM si cu grija pentru fiecare copil. Cu multe INITIATIVE, fiindca veti crea si experimenta noi metode. in misiunea deosebita de a-i sprijini pe copiii din sistemul de protectie sa beneficieze de scoala in conditii cat mai bune.

Copiilor de toate varstele, de la boboci la adolescentii care incep ultimul an de liceu, le dorim sa descopere- fiecare si toti impreuna- bucuria invataturii, cu mai mult timp de studiu individual dar si cu timp pentru comunicare on-line cu profesori si colegi. Niciun copil nu trebuie sa neglijeze scoala, cu atat mai mult in acest context dificil pentru toate comunitatile. Elevii sunt si ei invitati la inovatie, si cu siguranta vor fi deschisi la nou. Le dorim, de asemenea, sa descopere ca responsabilitatea de a avea grija de sine si de ceilalti nu se rezuma la reguli de inteles si de aplicat, ci este un exercitiu de dezvoltare personala si de spirit civic.

Si nu in ultimul rand, trimitem flori de sarbatoare cadrelor didactice care ii au ca elevi pe copiii din sistemul de protective, cu urarea de succes in activitatile didactice dar si in efortul de a imbunatati participarea scolara a tuturor copiilor, promovand nondiscriminarea si solidaritatea

Va dorim sa fiti profesionisti inspirati si sa lucrati in ECHIPA – educatori din servicii sociale, invatatori si profesori, formatori si voluntari, iar experienta acestui nou an scolar sa ne fie sursa de inspiratie pentru viitoarele cursuri de formare permanenta pe care CRIPS intentioneaza sa le construiasca si sa le puna in practica, inclusive on line. Mult success tuturor!





Februarie 2020

Continuand preocuparile asociatiei CRIPS de a contribui la dezvoltarea resurselor umane din serviciile sociale, organizam un atelier dezbatere cu tema Formarea permanenta a personalului educativ - provocari si perspective. Activitatea face parte din programul de asigurare a sustenabilitatii proiectului EDUC-PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie - finantat in cadrul Programului RO10 Copii si tineri in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale (CORAI) - componenta COERENT - proiect pe care asociatia CRIPS l-a implementat cu succes in parteneriat cu institutia dvs in perioada 2015-2016.

Scopul atelierului este sa discutam nevoile de formare ale personalului din servicii pentru copii (servicii de tip rezidential si servicii de zi) in contextul actual, avand in vedere noile standarde de calitate aprobate in 2019 prin Ordin al ministrului MMJS, precum si cerintele concrete ale practicienilor, rezultate din problematica cu care se confrunta in relatia cu beneficiarii. Avem incredere ca aceste discutii vor fi o sursa de idei pentru proiecte de viitor si pentru modele de formare adaptate, pe care asociatia CRIPS se va stradui sa le puna in practica continuand traditiile de parteneriat cu DGASPC Sector 1.

Incepem astfel o serie de activitati sub egida Atelier CRIPS, urmand sa publicam pe site informatii si materiale relevante.





Ianuarie 2020

Prima luna a anului 2020 a fost pentru echipa CRIPS un prilej excelent de a colabora cu DGASPC Ialomita, DGASPC Arad, DGASPC Buzau si DGASPC Mures la elaborarea unui proiect multiregional in retea VIP PLUS Voluntariat Initiative Profesionalism pentru calitate in serviciile de zi destinate copiilor din comunitatile vulnerabile. Proiectul a fost depus pentru evaluare la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala FRDS, in data de 30.01.2020 participand la competitia de proiecte in cadrul Apelului - Cresterea incluziunii si abilitarea romilor , Alocarea tematică B Proiecte de dezvoltare a capacității centrelor educaționale / after-school / de zi existente, care lucrează cu un procentaj ridicat de romi . Promotorul - DGASPC Ialomita si partenerii sai DGASPCurile Arad, Buzau si Mures si asociatia CRIPS, isi propun prin acest proiect sa raspunda nevoilor de incluziune sociala a persoanelor de etnie roma si sa contribuie la dezvoltarea capacitatii a 9 centre de zi cu peste 2/3 beneficiari romi, avand in vedere un grup tinta total de 1462 persoane, dintre care1031 persoane de etnie roma. In asteptarea rezultatelor evaluarii, consideram ca procesul de elaborare a proiectului a fost un exercitiu bun de partenariat si de invatatare pentru noi toti si ne dorim sa avem succes!





Decembrie 2019

De sarbatorile iernii 2019, echipa proiectului DAP Voluntar va doreste Craciun Fericit si un An Nou cu sanatate, bucurii si impliniri, in proiectele profesionale si personale!





Noiembrie 2019

Presedinta CRIPS, doamna Aurora Toea a fost distinsa cu premiul Janusz Korczak pentru Intreaga cariera dedicata protectiei drepturilor copilului

Miercuri, 27 noiembrie 2019, a avut loc la Teatrul National Bucuresti Gala anuala de decernare a premiilor pentru merite deosebite in promovarea drepturilor copilului organizata de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil FONPC. Aceste premii sunt acordate de zece ani, iar de opt ani, la initiativa Institutului Polonez din Bucuresti, poarta numele lui Janusz Korczak (1878-1942), pedagog care si-a devansat epoca prin abordarea moderna asupra educatiei copiilor.

Bucuria noastra este imensa, deoarece presedinta CRIPS, doamna Aurora Toea, a fost castigatoarea distinsului premiu la categoria profesionistilor care au promovat drepturile copilului in intreaga cariera. O recunoastere binemeritata a eforturilor si entuziasmului cu care premianta noastra le-a depus intr-o multitudine de proiecte CRIPS care au avut ca fir rosu respectarea drepturilor copilului, inca de la inceputul reformei sistemului de protectie a copilului. Au fost apreciate, prin premiul acordat, numeroase proiecte din portofoliul CRIPS de exemplu proiecte de formare de personal de toate categoriile (directori de DGASPC, sefi de servicii, asistenti sociali, manageri de caz, educatori, personal de ingrijire etc), proiecte vizand calitatea serviciilor sociale pentru copii (elaborarea si promovarea de standarde de calitate, realizarea

de ghiduri practice, pilotarea de metode inovante de empowerment), campanii de informare / sensibilizare sau mobilizarea comunitara in interesul copilului. Si, cel mai important aspect, subliniat de doamna Aurora Toea cu prilejul acestui eveniment, este importanta formarii si dezvoltarii profesionale a celor care lucreaza/ se realationeaza cu copiii, in servicii sociale, la scoala, in institutii medicale si in alte structuri comunitare. Drepturile copilului nu se promoveaza doar prin vorbe, prin recunoasterea importantei lor, ci mai ales prin fapte, prin atitudini si practici profesionale care respecta drepturile copilului beneficiar fiind necesare programe de formare permanent adaptate nevoilor copiilor si evolutiei serviciilor sociale.

Felicitari din partea intregii echipe, draga Aurora, ne consideram norocosi ca avem prilejul sa lucram impreuna si sa ne dezvoltam personal si organizational!

Fie ca acest premiu sa fie de bun augur, pentru presedinta noastra si pentru viitoarele proiecte CRIPS!





Octombrie 2019

Proiectul DAP Voluntar s-a incheiat cu succes

Astazi, 7 octombrie 2019, este ultima zi de derulare a proiectului DAP Voluntar . A fost un proiect complex si frumos, din care am avut multe de invatat. Un proiect care a sprijinit asociatia CRIPS sa se dezvolte si devina promotorul unei politici alternative prin care drepturile copilului vor fi mai bine respectate. Echipa de proiect multumeste tuturor institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale care au colaborat cu CRIPS-ul in diferitele etape de implementare, precum si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie care a avizat favorabil propunerea alternativa. In mod special, multumiri expertilor AMPOCA pentru comunicare prompta si sprijin tehnic in implementare, derularea procesului de prefinantare /raportare/ verificare/ rambursare s-a realizat in conditii foarte bune.

Contractul de finantare se incheie, dar proiectul nu se opreste aici! Vom continua demersurile de promovare a propunerii alternative si vom asigura sustenabilitatea proiectului, inclusiv prin mentinerea si actualizarea acestui web-site.

Deja ne gandim la proiecte de viitor, care se bazeaza pe proiectul DAP Voluntar. Felicitari echipei si sa avem in continuare proiecte de succes!





Septembrie 2019
  • Prin intermediul colegilor nostru de la Asociatia de Educatie Prenatala din Romnia, ii invitam pe formatorii retelei EDUC Trainer si pe partenerii CRIPS sa consulte rezultatele Proiectului Erasmus+: Educatia parentala si constientizarea comunitatii pentru a permite includerea sociala a adolescentilor expusi riscului de a deveni parinti Parenting Education and Awareness of Community to Enable Social Inclusion of Teens Exposed to the risk of becoming parents (PEACE SITE) din cadrul Programului Strategic Partnership Project Nr: 2017-1-RO01-KA204-037448.

    Proiectul a fost derulat in perioada septembrie 2017 august 2019 de catre un consortiu constituit din 7 parteneri coordonat de Asociatia de Educatie Prenatala din Romnia, careia i s-au alaturat Universitatea pentru Straini din Perugia, 4 asociatii omoloage din Grecia, Cipru, Belgia si Letonia, precum si un al 2-lea partener romn Fundatia Romtens.

    in cadrul proiectului a fost realizat un studiu comparativ cu 398 de respondenti parinti din tarile partenere. Scopul studiului a fost identificarea nevoilor resimtite de membrii familiilor implicate privind comunicarea cu copiii pe temele educatiei sexuale si educatiei prenatale. Studiul poate fi consultat la link-ul Course: O1 in urma rezultatelor studiului, in cadrul proiectului au fost realizate urmatoarele produse:

    • Platforma OMAEDU: www.omaedu.ro care gazuieste:
      • 9 module e-learning adresate parintilor, dar si profesorilor, fiind deopotriva deschise accesului copiilor si adolescentilor, cu scopul imbunatatirii relatiei de comunicare, facilitarii respectarii drepturilor si protectiei copiilor, dezvoltarii respectului de sine etc. Participantii adulti (absolventi ai unei universitati) care au finalizat cele 9 module de e-learning si au promovat evaluarea finala vor putea obtine un certificat de la Universitatea pentru straini din Perugia cu 3 credite universitare (CFU, ECTS).
      • 4 materiale doodle animate adresate parintilor si copiilor, viznd 4 categorii de vrsta: Am grija de corpul meu (2-4 ani), Fiecare copil este o fiinta unica (5-8 ani, Energia sexuala este asemenea curentului electric (9-12 ani), Alegerile de fiecare zi iti modeleaza viitorul (13 -18 ani)
    • O aplicatie pentru android, CHECK PACCS, care poate fi descarcata gratuit de pe Google play, cu 2 componente:
      • mesaje saptamnale primite de abonati pentru imbunatatirea relatiei de comunicare parinti-copii
      • un jurnal alcatuit din 8 liste de verificare a calitatii relatiei de comunicare parinti-copii pentru diferite categorii de vrsta

    Toate produsele proiectului PEACE SITE pot fi accesate in mod gratuit printr-un simplu click si log-in la www.omaedu.ro ! Acestea sunt disponibile pe platforma in 3 limbi: engleza, romna si franceza!


  • Asociația Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS a organizat in data de 25 septembrie 2019, la Bucuresti -sediul DGASPC Sector 1, Conferinta de inchidere a proiectului cod SMIS 2014 111320 DAP Voluntar Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului.

    Evenimentul a avut ca obiectiv principal promovarea rezultatelor finale ale proiectului DAP Voluntar Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului, implementat de CRIPS in perioada 7 iunie 2018-7 octombrie 2019, co-finanțat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, bugetul total fiind 906.118,53 lei, din care 887.996,17 lei finanțare nerambursabila acordată de AM POCA, restul de 2% fiind contributia CRIPS.

    Click aici pentru a vizualiza comunicatul de presa.


  • Seminarul de pregatire a formatorilor pentru aplicarea kit-ului pedagogic elaborat in cadrul proiectului DAP Voluntar a avut loc la sediul CRIPS in perioada 23-24 septembrie 2019. Au participat 8 formatori din reteaua Educ Trainer - din Bucuresti si din judetele Arad, Calarasi, Mehedinti si Mures, care au parcurs cu interes cele trei module de curs, proiectand activitati de formare pentru ONG-uri din localitatile lor. Experienta proiectului DAP Voluntar este astfel diseminata catre alte judete din tara si sunt perspective sa fie valorizata cu succes pentru o cat mai buna implicare a ONG-urilor in elaborarea politicilor publice.


  • In data de 19 septembrie 2019 a inceput promovarea propunerii alternative elaborate in cadrul proiectului catre ONGuri si catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din intreaga tara. Odata cu propunerea alternativa, versiunea acceptata de ANPDCA, se transmite spre consultare draftul Ghidului metodologic pentru aplicarea prevederilor referitoare la Voluntariat din Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale rezidentiale si de zi destinate copiilor. Pentru consultarea ghidului, click aici. Asteptam opinii la adresa de email: dap.crips@gmail.com


  • In data de 10.09.2019 Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie ne-a transmis adresa de acceptare a Propunerii alternative la politicile publice vizand cadrul metodologic de respectare a drepturilor copilului n acțiunile de voluntariat cu și pentru copii. Astfel, munca echipei de proiect s-a finalizat cu succes, indeplinindu-se Rezultatul de proiect 5 - Politica publica alternativa vizand cadrul metodologic de implementare a Legii voluntariatului pentru respectarea drepturilor copilului, promovata si acceptata . Pentru consultarea propunerii alternative click aici; scrisoarea de acceptare click aici.


  • La inceputul lunii septembrie 2019 s-a incheiat selectia formatorilor care vor participa la Seminarul de pregatire pentru aplicarea modelului de formare POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului. Cei 8 formatori sunt membri ai retelei EDUC Trainer promovate de Asociatia CRIPS si provin din judetele Arad, Calarasi, Mehedinti si Mures si din municipiul Bucuresti, sector 1. Ne dorim ca prin aceasta activitate experienta proiectului in formarea personalului ONGurilor sa fie diseminata si in alte judete, in plus fata de judetele Alba, Buzau si Ialomita unde cursul a fost pilotat. Seminarul de formare formatori este planificat in perioada 23-24 septembrie, la sediul CRIPS din Bucuresti.




August 2019

Va anuntam cu bucurie ca a fost finalizat Kit-ul pedagogic POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului pe care va invitam sa-l consultati - click aici.


In luna august a continuat promovarea propunerii alternative cu intalniri de lucru la sediul ANPDCA, cu conducerea institutiei. Astfel, avand in vedere sugestiile primite, in stransa legatura cu prioritatile actuale, in principal cu prevederile standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale rezidentiale si rspectiv de zi destinate copiilor aprobate in anul 2019, echipa de proiect revizuieste si definitiveaza in aceasta perioada Propunerea alternativă la politicile publice vizand cadrul metodologic de respectare a drepturilor copilului n acțiunile de voluntariat cu și pentru copii. A fost introdusa o noua optiune care presupune corelarea prevederilor privind voluntariatul din noile standarde de calitate pentru serviciile sociale rezidențiale și de zi destinate copiilor cu celelalte prevederi aflate n strnsă legătură cu voluntariatul cu și pentru copii, finalizandu-se cu un Ghid metodologic pentru aplicarea prevederilor referitoare la voluntariat din standardele minime de calitate pentru serviciile sociale rezidențiale și de zi destinate copiilor.


Dupa finalizarea kit-ului pedagogic cu tema POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, asociatia CRIPS anunta inceperea selectiei formatorilor care urmeaza sa participe la seminarul de formare formatori cu scopul de diseminare a modelului de formare elaborat in cadrul proiectului DAP Voluntar.

Beneficiarii acestei formari vor fi 8 formatori din reteaua de formatori EDUC Trainer promovata de asociatia CRIPS la nivel national, criteriile de selectie fiind:

- Formatorul local sa aiba studii superioare si sa detina certificat CNFPA/ ANC de formator

- Formatorul trebuie sa fie membru al retelei de formatori EDUC Trainer

- Formatorul trebuie sa aiba experienta de sustinere a minim 3 cursuri cu tematica focusata pe protectia copilului si o buna cunoastere a politicilor publice in domeniul protectiei copilului

- Formatorul trebuie sa aiba experienta in contextul voluntariatului cu si pentru copii

- Formatorul trebuie sa manifeste disponibilitate si interes personal pentru a-si dezvolta competentele de formator si a continua pe termen lung activitatile de formare a adultilor, in mod particular sa doreasca sa se implice in formarea personalului ONG cu tema POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului si sa disemineze pe plan local/ judetean acest model de formare.

Formatorii candidati trebuie sa aiba disponibilitatea de a participa la seminarul de formare la sediul CRIPS din Bucuresti in perioada 23-24 septembrie 2019; se asigura din bugetul proiectului, pentru formatorii din judete, decontarea transportului, masa si cazarea 2 nopti.

Structura grupului de cursanti va urmari sa aiba o componenta de gen echilibrata, selectia cursantilor avand in vedere egalitatea de sanse si nediscriminarea. Programele de derulare ale activitatilor vor tine cont si de nevoile particulare ale ale cursantilor (eventuali cursanti cu diazabilitati, programe speciale de tratament, etc).

Ii rugam pe formatorii interesati sa trimita pe adresa de mail crips1@crips.ro un CV format Europass si Formularul de candidatura completat si semnat, pana la data de 29 august 2019.





Iulie 2019

Au fost finalizate filmele pedagogice realizate in cadrul subactivitatii 3.1 Realizare Kit pedagogic POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului - resurse text si video.

Resursele video sunt alcatuite din trei filme pedagogice, pe care va invitam sa le vizionati:

VOLUNTARUL COPIL ESTE UN VOLUNTAR SPECIAL

Film pegadogic care, pornind de la un studiu de caz, permite dezbaterea modului in care un voluntar COPIL, pentru respectarea drepturilor sale, trebuie sa fie sprijinit in etapa de pregatire a interventiei voluntare, in timpul activitatii si dupa finalizarea acesteia.

ASTEPTAND VOLUNTARII

Film pedagogic care ilustreaza doua variante de pregatire a unei actiuni de voluntariat care urmeaza sa aiba loc intr-un serviciu rezidential pentru copii. Variantele vor fi subiect de dezbatere in cadrul cursului.

PARTICIPAM LA IMBUNATATIREA POLITICILOR PUBLICE!

Film pedagogic care prezinta etapele procesului de elaborare si promovarea unei propuneri de politici publice alternative si opinii ale reprezentantilor CRIPS despre modul in care aceste etape s-au desfasurat in cadrul proiectului DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism n promovarea de catre ONGuri a voluntariatului n interesul copilului.


Echipa proiectului DAP Voluntar se implica intens in activitatea de realizare a Kit ului pedagogic POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului. In cadrul subactivitatii A3.1, dupa finalizarea cursurilor pilot organizate in cadrul A2.2 in cele 3 judete Alba, Buzau si Ialomita, avand in vedere concluziile pilotarii modelului de formare, am inceput revizuirea si definitivarea resurselor TEXT si pregatirea filmelor pedagogice. KIT-ul pedagogic cu tema POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului va include intr-un format usor de aplicat in activitati de formare resurse TEXT (curriculum, manualul formatorului, agenda, suport de curs, fise practice si metodologie de evaluare) si resurse VIDEO. Acest kit va fi disponibil pe website, dupa finalizarea A3.1.





Iunie 2019

A fost definitivat Planul de promovare al Propunerii alternative la politicile publice referitoare la voluntariatul cu si pentru copii, pe care il aplicam in vederea obtinerii aprobarii din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.


Odata cu incheierea subactivitatii A5.2, lansam in consultare publica Propunerea alternativa la politicile publice referitoare la voluntariatul cu si pentru copii, rezultat de proiect care urmeaza sa fie promovat in aceasta ultima etapa de implementare. Va invitam sa consultati documentul si sa ne trimiteti opiniile dvs, prin email la adresa dap.crips@gmail.com


In cadrul proiectului cod SMIS 2014 111320 DAP Voluntar Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului, s-au finalizat cu succes cele 3 ateliere dezbatere de consultare a copiilor, parintilor, si a educatorilor din cadrul activitatii A5. Acestea s-au desfasurat la sediile celor 3 Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Alba, Buzau si Ialomita, dupa cum urmeaza:

Alba 23.05.2019;
Buzau 17.05.2019;
Slobozia 29.05.2019.

Pentru informatii suplimentare despre ateliere va rugam sa consultati rapoartele elaborate pentru fiecare activitate:

Buzau, Alba Iulia si Slobozia.





Mai 2019

In data de 29.05.2019 a avut loc la Slobozia, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, un Atelier Dezbatere de consultare a copiilor voluntari si ai parintilor acestora, in cadrul proiectului cod SMIS 2014 111320 DAP Voluntar Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In cadrul proiectului cod SMIS 2014 111320 DAP Voluntar Dialog, Acțiune și Profesionalism n promovarea de către ONG-uri a voluntariatului n interesul copilului, in data de 23.05.2019 a avut loc la Alba Iulia, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, un Atelier Dezbatere de consultare a copiilor beneficiari de voluntariat si a educatorilor din serviciile in care sunt acestia.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In data de 17.05.2019 a avut loc la Buzau, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, un Atelier Dezbatere de consultare a copiilor voluntari si ai parintilor acestora, activitate realizata in cadrul proiectului cod SMIS 2014 111320 DAP Voluntar Dialog, Acțiune și Profesionalism n promovarea de către ONG-uri a voluntariatului n interesul copilului.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


Pe parcursul lunii mai 2019 se vor desfasura in cele 3 judete beneficiare de formare ateliere de consultare a copiilor, parintilor si educatorilor acestora, astfel: In judetul Alba se organizeaza un atelier de consultare a copiilor beneficiari de voluntariat si a educatorilor din serviciile in care sunt acestia. In judetele Buzau si Ialomita se organizeaza cate un atelier de consultare a copiilor voluntari si ai parintilor acestora. Datele de derulare a atelierelor sunt urmatoarele:

Alba Iulia 23.05.2019
Buzau 17.05.2019
Slobozia 29.05.2019





Aprilie 2019

Echipa DAP Voluntar va ureaza Paste Fericit!


Va supunem atentiei un chestionar de consultare cu privire la propunerile de imbunatatire a cadrului legislativ referitor la voluntariatul efectuat de si pentru copii.

Va rugam sa trimiteti chestionarul completat catre adresa de mail dap.crips@gmail.com pana la data de 15 mai 2019.

Click aici pentru a descarca chestionarul.

Va multumim!


In data de 12 aprilie 2019, a avut loc la Slobozia colocviul de evaluare finala al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, organizat de Asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS in colaborare cu DGASPC Ialomita.

Din judetul Ialomita au participat la curs 20 de persoane din partea a 4 organizatii neguvernamentale active in domeniile social -protectia copilului si educatie, toti cei 20 de cursanti finalizand cu bine cele trei module si colocviul de evaluare.


In data de 15 aprilie 2019, a avut loc la Alba Iulia colocviul de evaluare finala al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, organizat de Asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS in colaborare cu DGASPC Alba. Din judetul Alba au participat la curs 24 de persoane din partea a 17 organizatii neguvernamentale active in domeniul social - protectia copilului si educatie, toti cei 24 de cursanti finalizand cu bine cele trei module si colocviul de evaluare.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In luna aprilie 2019 se deruleaza colocviul de evaluare al participantilor la cursul POLITICI PUBLICE informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului in cadrul proiectului DAP Voluntar Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului, dupa cum urmeaza:

Alba Iulia 15.04.2019
Ialomita 12.04.2019.

Colocviul de evaluare permite ca fiecare cursant sa isi sustina portofoliul realizat ca urmare a derularii celor 3 activitati practice realizate dupa fiecare modul teoretic. De asemenea, participantii la curs au de completat un chestionar care permite evaluarea modului in care au fost integrate elementele teoretice cu referire la Politicile publice si implicarea ONG-urilor in elaborarea acestora.





Martie 2019

Cu emotii, zambete si satisfactii, in data de 27 martie 2019 a avut loc la sediul Dgaspc Buzau colocviul de evaluare al cursului POLITICI PUBLICE- informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului. Felicitari si multumiri, formatorilor si cursantilor pentru implicare.


In zilele de 26 si 27 martie 2019 a avut loc la Slobozia, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ultimul modul al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului. La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Ialomita au participat 20 de persoane, reprezentati ai celor 4 ONG-uri beneficiare de formare in cadrul proiectului DAP Voluntar.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In a doua jumatate a lunii martie, in zilele de 25-26 martie 2019 s-a desfasurat la Alba Iulia, la sediul DGASPC Alba ultimul modul al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, avand ca tema Politici publice alternative de suport a voluntariatului cu si pentru copii.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


Asociatia CRIPS invitata la Gala CNASR

Asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS Bucuresti a avut placerea de a participa la cea de-a VI-a editie a Galei Nationale a Excelentei in Asistenta Sociala organizata de CNASR in 19 martie 2019 la Ateneul Roman.

Multumim pentru invitatie si ramanem devotati valorilor pe care CRIPS le promoveaza. Proiectul DAP Voluntar ne ofera oportunitatea de a dezvolta aceste valori - calitate in formare, networking, parteneriat; organizam cursuri de calitate, lucram eficient in retea cu specialisti din judetele Alba, Buzau si Ialomita, dezvoltam noi colaborari cu ONGuri din domeniul social.


In prima jumatate a lunii martie, in zilele de 14-15 martie 2019 s-a desfasurat la Buzau, la sediul DGASPC Buzau Modulul III al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, avand ca tema Politici publice alternative de suport a voluntariatului cu si pentru copii.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.




In luna martie se desfasoara Modulul 3 al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, cu tema Politici publice alternative de suport a voluntariatului cu si pentru copii , in cele 3 judete beneficiare de formare in cadrul proiectului DAP.

Cele 3 sesiuni de formare locale se desfasoara astfel:

Alba 25-26 martie;
Buzau 14-15 martie;
Ialomita 26-27 martie.

Dupa finalizarea Modului 3 incep activitatile practice corespunzatoare.





Februarie 2019

In zilele de 26 si 27 februarie 2019 a avut loc la Alba Iulia, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Modulul 2 al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului. La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Ialomita au participat 24 de persoane, reprezentati ai celor 17 ONG-uri beneficiare de formare in cadrul proiectului DAP Voluntar.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In zilele de 26 si 27 februarie 2019 a avut loc la Slobozia, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Modulul 2 al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului. La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Ialomita au participat 20 de persoane, reprezentati ai celor 4 ONG-uri beneficiare de formare in cadrul proiectului DAP Voluntar.

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


Va rugam sa ne sprijiniti cu opiniile dvs la imbunatatirea si dezvoltarea paginii web Dialog social si civic pentru voluntariat in interesul copilului; in acest scop va rugam sa completati si sa ne trimiteti acest chestionar pe adresa dap.crips@gmail.com. Va multumim !


Asociatia CRIPS nominalizata la Gala CNASR

In cadrul celei de-a VI-a editii a Galei Nationale a Excelentei in Asistenta Sociala organizata de CNASR in 19 martie 2019 la Ateneul Roman, Asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS este nominalizata la sectiunea PREMIUL INSTITUTIA ANULUI 2018.

Multumim pentru incredere si ramanem devotati valorilor pe care CRIPS le promoveaza de aproape un sfert de veac: calitate in formare, networking, parteneriat. Proiectul DAP Voluntar ne ofera oportunitatea de a le dezvolta, pe toate trei: organizam cursuri de calitate, lucram eficient in retea cu specialisti din judetele Alba, Buzau si Ialomita, dezvoltam noi colaborari cu ONGuri din domeniul social.

In perioada 18-25 februarie 2019 are loc etapa de vot online. Chiar daca, in primul rand, apreciem nominalizarea, voturile pe care le primim ne motiveaza si ne bucura!

Votati-ne aici!


In zilele de 14 si 15 februarie 2019 a avut loc la Buzau, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, modulul II al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului.

La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Buzau au participat 22 de persoane, reprezentanti ai urmatoarelor organizatii neguvernamentale: Asociatia Familia Amurtel; Asociatia Ortodoxa Filantropia Berca; Asociatia de dezvoltare socio-economica Impact 2006; Asociatia pedagogica Buzau; Asociatia Sf.Anton; Fundatia Sf.Sava; Asociatia Vox Civica Buzau

Al doilea modul de curs de la Buzau s-a incheiat cu succes felicitari formatorilor si cursantilor, deopotriva!

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


Pe parcursul lunii februarie se desfasoara Modulul 2 al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, cu tema Dialog social si civic pentru voluntariat cu si pentru copii.

Se organizeaza 3 sesiuni de formare locale dupa cum urmeaza:

Alba 26-27 februarie;
Buzau 14-15 februarie;
Ialomita 26-27 februarie.

Dupa finalizarea cursului, incep activitatile practice corespunzatoare Modulului 2.





Ianuarie 2019

In zilele de 30 si 31 ianuarie 2019 a avut loc la Slobozia, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, primul modul al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului..

La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Ialomita au participat 20 de persoane, reprezentanti ai urmatoarelor organizatii neguvernamentale: Fice Romania filiala Ialomita, Asociatia socio-culturala Matei Basarab, Asociatia Interact, Asociatia Expert-in. Apreciem interesul participantilor pentru tematica politicilor publice si strategiilor in domeniul protectiei drepturilor copilului, precum si oportunitatea de dialog public-privat oferita de aceasta activitate. Primul modul de curs de la Buzau s-a incheiat cu succes felicitari formatorilor si cursantilor, deopotriva!

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In zilele de 21 si 22 ianuarie 2019 a avut loc la Alba, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, primul modul al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului.

La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Alba au participat 25 de persoane, reprezentanti ai urmatoarelor organizatii neguvernamentale: Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia, Filiala Filantropia Ortodoxa Razboieni Cetate, Filiala Filantropia Ortodoxa Ocna Mures, Filiala Filantropia Ortodoxa Sebes, Asociatia Sf, Prooroc Ilie Tesviteau - Aiud, Filiala Filantropia Ortodoxa Totoi, Filiala Filantropia Ortodoxa Aiud, Asociatia Izavorul Tamaduirii Alba Iulia, Asociatia Sf. Veronica - Dumbrava, APVCD Familia 2004 Blaj, Asociatia Impreuna pentru Abrud, Asociatia Un pas inainte Alexandra - Aiud, Asociatia Sf. Apostol Petru - Teius, Asociatia Rita Tita - Alba Iulia, Fundatia Sanctuary - Ocna Mures, Organizatia Caritas - Alba Iulia, Asociatia Steaua sperantei - Alba Iulia. Apreciem interesul participantilor pentru tematica politicilor publice si strategiilor in domeniul protectiei drepturilor copilului, precum si oportunitatea de dialog public-privat oferita de aceasta activitate. Primul modul de curs de la Buzau s-a incheiat cu succes felicitari formatorilor si cursantilor, deopotriva!

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


In zilele de 17 si 18 ianuarie 2019 a avut loc la Buzau, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, primul modul al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului.

La cursul organizat in colaborare cu DGASPC Buzau au participat 22 de persoane, reprezentanti ai urmatoarelor organizatii neguvernamentale: Asociatia Familia Amurtel, Asociatia Ortodoxa Filantropia Berca, Asociatia de dezvoltare socio-economica Impact 2006, Asociatia pedagogica Buzau, Asociatia Sf.Anton, Fundatia Sf.Sava si Asociatia Vox Civica Buzau. Apreciem interesul participantilor pentru tematica politicilor publice si strategiilor in domeniul protectiei drepturilor copilului, precum si oportunitatea de dialog public-privat oferita de aceasta activitate. Primul modul de curs de la Buzau s-a incheiat cu succes felicitari formatorilor si cursantilor, deopotriva!

Va invitam sa consultati Comunicatul de presa referitor la acest eveniment.


Pe parcursul lunii ianuarie se desfasoara Modulul 1 al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului, cu tema Introducere in politici publice si strategii. Politici publice si strategii specifice in domeniul protectiei drepturilor copilului. Participare comunitara si locul voluntariatului cu si pentru copii.

Se organizeaza 3 sesiuni de formare locale dupa cum urmeaza:
Alba 21-22 ianuarie;
Buzau 17-18 ianuarie;
Ialomita 30-31 ianuarie.

Dupa finalizarea cursului, incep activitatile practice corespunzatoare Modulului I.





Decembrie 2018

De sarbatorile iernii 2018, echipa CRIPS va doreste Craciun Fericit si un An Nou cu sanatate, bucurii si impliniri, in proiectele profesionale si personale!

Ne pregatim pentru inceperea cursurilor cu tema POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului in cele trei judete participante la proiect. Cu sprijinul Directiilor Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Copilului s-a finalizat selectia cursantilor -reprezentanti ai ONGurilor din judetele Alba, Buzau si Ialomita- si s-au stabilit perioadele de derulare a sesiunilor de pregatire teoretica. Incepem in luna ianuarie 2019 ....si ne dorim, noua si formatorilor locali, MULT SUCCES!

In data de 5 Decembrie 2018, echipa proiectului "DAP Voluntar" sarbatoreste azi Ziua Voluntariatului! Sarbatorim voluntarii de toate varstele, organizatiile care practica voluntariatul, institutiile care se implica in dezvoltarea si promovarea politicilor privind voluntariatul, dar si scolile si furnizorii de formare care organizeaza cursuri pe tema voluntariatului de calitate. Asociatia CRIPS este un astfel de furnizor de formare si, chiar in cursurile pentru profesionisti, nu uitam sa abordam ideea voluntariatului. O valoare a muncii in serviciile sociale a devenit MUNCA IN ECHIPA Profesionisti-Voluntari. Si cu totii invatam si experimentam cum sa functioneze mai bine aceasta ECHIPA. Iar proiectul nostru actual, contribuie la acest cadru de mai buna functionare a voluntariatului, cu respectarea drepturilor copilului. Astfel, este si sarbatoarea proiectului nostru.

LA MULTI ANI, voluntarilor si voluntariatului!





Noiembrie 2018

In data de 22 noiembrie a avut loc la sediul CRIPS reuniunea de lucru a Grupului Consultativ, considerat element cheie in procesul de elaborare a propunerii alternative, deoarece a reunit persoane cu experienta in domeniu a caror opinie este utila in argumentarea si formularea propunerii alternative vizand cadrul metodologic de implementare a Legii voluntariatului pentru respectarea drepturilor copilului.

Scopurile intalnirii au fost prezentarea concluziilor analizei documentare si a elementelor cheie ale propunerii si consultarea pentru elaborarea propunerii alternative. Participantii au agreat propunerile si argumentele expertilor de proiect si au completat analiza cu exemple din experienta proprie in care copiii au beneficiat de voluntariat sau au desfasurat activitati voluntare in diferite domenii. Procesul consultativ va continua prin email, dupa ce draftul nr 1 al propunerii alternative va fi definitivat. Aceasta activitate a fost organizata, in plus, sub egida manifestarilor prilejuite de Saptamana Internationala a Drepturilor Copilului. Fiindca, inainte de toate, ne preocupa interesul superior al copilului.

In cadrul activitatii A5 ne pregatim pentru intalnirea Grupului Consultativ, prilej cu care vom dezbate cu reprezentanti ai institutiilor publice si ai ONGurilor concluziile analizei documentare privind voluntariatu cu si pentru copii, precum si elementele cheie ale propunerii alternative. Punem in comun rezultatele obtinute pana acum la A2.1, in special documentatia elaborata pentru Modulul 3 al cursului POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului si rezultatele obtinute pana acum pe A5.1 - fise documentare, concluzii ale analizei documentare si propunerile de imbunatatire a legislatiei.

Dupa finalizarea versiunii draft a modelului de formare pentru cursul POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului si organizarea Atelierului de lucru cu formatorii locali, s-a realizat consultarea prin email a formatorilor locali din judetele Alba, Buzau si Ialomita. La inceputul lunii noiembrie 2018, opiniile primite de la formatorii locali ne ajuta sa definitivam suporturile de curs care vor fi date cursantilor in etape, la fiecare modul de formare. Pentru consultarea modelului de formare, considerat rezultat de etapa in cadrul rezultatului de proiect RP1, va invitam sa accesati rubrica REZULTATE a site-ului





Octombrie 2018

In zilele de 11-12 octombrie 2018 a avut loc la CRIPS Atelierul de lucru al formatorilor locali, activitate cheie prin care se asigura aplicarea modelulului de formare POLITICI PUBLICE - informare, participare si dialog pentru voluntariat in interesul copilului in judetele Alba, Buzau si Ialomita.

Obiectivele atelierului au fost: a)dezbaterea elementelor de continut si de metode pedagogice pentru a facilita organizarea unitara a cursurilor pilot, incurajandu-se in acelasi timp adaptarea formarii la specificul grupului tinta din judetul respectiv. b) clarificarea criteriilor de selectie a cursantilor si metodologiei de inscriere la curs, cu inregistrarea fiecarui beneficiar al cursului in grupul tinta ; d) discutarea aspectelor administrative ale cursurilor pilot. Toate aceste obiective au fost indeplinite cu succes, cei 6 formatori locali (membri ai retelei EDUC Trainer promovate de CRIPS) fiind activi si interesati sa contribuie la definitivarea componentelor modelului de formare, respectiv a suportului de curs, a fiselor activitatilor practice sau a manualului formatorului. Ne dorim si le dorim mult succes!

Vineri, 5 octombrie 2018. pagina web Dialog social si civic pentru voluntariat in interesul copilului a devenit publica. Va invitam s-o consultati la adresa http://dap-voluntar.crips.ro/





Iulie 2018

26 iulie 2018 - zi de sarbatoare pentru DAP Voluntar: proiectul nostru a fost lansat oficial printr-un seminar organizat la CRIPS.
Va invitam sa consultati Comunicatul de presa.





Iunie 2018

Un nou proiect prin care vom dezvolta reteaua EDUC Trainer


In data de 07.06.2018, Asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS a demarat implementarea proiectului DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului. Proiectul, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa, are ca scop cresterea capacitatii ONG-urilor active in sectorul social protectia copilului - si in sectorul educatiei de a se implica in formularea si promovarea de propuneri alternative la politicile publice.

Proiectul DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului se va desfasura pe parcursul a 16 luni, in intervalul 07.06.2018 07.10.2019.

Bugetul proiectului DAP Voluntar - Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului este de 906.118,53 lei, din care 887.996,17 lei finantare nerambursabila acordata de AM POCA, echivalenta cu 98% din valoarea eligibila a cheltuielilor efectuate de catre Beneficiar.

Activitatile prevazute in proiect, precum si intreaga dedicarea echipei de implementare, vizeaza elaborarea, propunerea si acceptarea unei politici publice alternative cu privire la voluntariatul cu si in interesul copilului, in paralel cu elaborarea unui model de formare pe aceasta tema, care va fi implementat in judetele Alba, Buzau si Ialomita cu sprijinul a sase formatori din reteaua EDUC Trainer. Pe acest site veti fi permanent informati cu privire la evolutia noului proiect.

Pentru mai multe informatii, click aici.





Iunie 2017

S-au incheiat inscrierile la conferinta cu tema Empowerment individual si colectiv - concept si practici in munca sociala, organizata de asociatia Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS, in colaborare cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala - Universitatea din Bucuresti (FSAS-UB) si cu Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania (CNASR).

Peste 240 de persoane ne-au trimis formulare de inscriere.

Acest eveniment are loc cu ocazia vizitei in Romania a expertului Yann Le Bosse, profesor la Departamentul Fundamente si Practici in Educație al Universitatii Laval din Quebec, Canada.

O sinteza a prezentarii profesorului Yann Le Bosse poate fi consultata aici.

Ii asteptam cu drag pe toti cei care s-au inscris la Conferinta!





In data de 19 iunie 2017, CRIPS a organizat un Atelier de lucru al formatorilor din reteaua EDUC-Trainer care a avut ca tema de dezbatere : Formarea personalului din servicii sociale pentru dezvoltarea capacitatii personale de actiune/ empowerment atat la nivelul profesionistului, cat si la nivelul beneficiarului.

Acest Atelier de lucru s-a construit in baza interventiei profesorului Yann Le Bosse de la Departamentul Fundamente si Practici n Educație al Universitătii Laval din Quebec, Canada care a prezentat lucrarea cu tema Empowerment individual si colectiv - concept si practici in munca sociala

La aceasta intalnire au participat 16 dintre formatorii locali din Reteaua Educ-Trainer, demersul inscriindu-se in Planul de sustenabilitate al proiectului PEH021.





Mai 2017

In perioada 22.03.2017-26.05.2017, CRIPS a organizat in parteneriat cu DGASPC Arad, in cadrul actiunilor de sustenabilitate dupa finalizarea proiectului, un curs de specializare pentru 21 dintre educatorii care isi desfasoara activitatea in Complexul de Servicii Sociale Ineu. Formarea s-a realizat utilizand resursele pedagogice si modelul de formare pilotate in cadrul proiectului PEH021 EDUC-PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie. Formatorii care au sustinut cursul au fost formatorii locali membrii in cadrul retelei Educ Trainer creata in cadrul proiectului.

Cei 21 de educatori au sustinut examenul de evaluare ANC in data de 30 mai 2017, toti fiind absolventi ai acestuia. Poate ca mai important decat atat, educatorii au apreciat cursurile furnizate n cadrul proiectului EDUC PLUS ca fiind un sprijin real n activitatea profesionala cotidiana, prin suportul teoretic ?i exemplele practice oferite, precum si prin modelele de buna practica si schimburile de experienta prilejuite n cadrul sesiunilor.





Aprilie 2017

Incepem pregatirea vizitei la Bucuresti si Buzau a profesorului Yann le Bosse de la Universitatea Laval (Quebec, Canada), ale carui lucrari au fost la baza modulului Empowerment / Dezvoltarea Capacitatii Personale de Actiune pe care CRIPS l-a realizat si implementat in cursul de formare a educatorilor din cele 10 judete si Bucuresti sector 1- proiectul PEH021 EDUC PLUS. Aceasta vizita va avea loc in saptamana 19-23 iunie 2017 si va include un seminar la Bucuresti, in data de 20 iunie eveniment care se adreseaza in primul rand formatorilor din reteaua EDUC-Trainer. Suntem onorati de acceptul voluntar al dlui profesor Yann le Bosse sa ne prezinte aspecte teoretice si practice ale acestei metode benefice atat pentru educatori, cat si pentru copiii si tinerii pe care ii au in grija in serviciile sociale. Evenimentul va fi prezentat in detaliu, dupa definitivarea agendei. Dupa seminarul de la CRIPS, profesorul Yann le Bosse se va deplasa la Buzau, judet in care s-au obtinut rezultate foarte bune in proiectul PEH021 formatorii colaboratori ai CRIPS din acest judet si educatorii formati in proiect urmand sa beneficieze de un atelier de lucru. Va fi un prilej deosebit de continuare a formarii formatorilor din reteaua EDUC Trainer si de promovare a rezultatelor proiectului PEH021 catre alte institutii, organizatii si persoane.





Martie 2017

Pregatiri pentru un nou curs de specializare educatori la Arad

Asociatia CRIPS si DGASPC Arad au stabilit de comun acord organizarea unui curs de specializare autorizat ANC pentru o alta serie de educatori din serviciile pentru copii si tineri din acest judet. Cursul incepe in luna martie si se va finaliza in luna mai 2017, respectandu-se integral programa de formare elaborata si aplicata in proiectul PEH 021 EDUC Plus. CRIPS continua sa fie alaturi de formatorii locali, pe tot parcursul celor 3 module, precum si la colocviul de evaluare de la final de mai 2017. Mult succes echipei de formatori din Arad!





Februarie 2017

ANALIZA NEVOILOR DE FORMARE, INSTRUMENT SUSTENABIL

Dupa incheierea proiectului EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie, finantat in cadrul Programului RO10 "Copii si tineri in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale" (CORAI) - componenta COERENT, CRIPS a realizat o analiza a modului in care instrumentele si resursele elaborate prin proiect sunt in continuare utilizate la nivelul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare. In fisele completate colegii nostri au mentionat faptul ca toate DGASPCurile din judetele beneficiare - Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures si Valcea vor realiza analiza nevoilor de formare pe baza metodologiei aplicate in proiectul EDUC PLUS, aceasta fiind un element indeplinit de asigurare a sustenabilitatii proiectului.

PROIECTUL EDUC PLUS, PREZENTAT LA STRASBOURG

In perioada 22-28 februarie 2017, Cristina Bagoli responsabil model de formare educatori specializati si formator de formatori in cadrul Proiectului PEH 021 Educ Plus formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie a participat la cursul organizat de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), curs fiind gazduit de Centrul de Tineret al Consiliului Europei (CoE) din Strasbourg (Franta). Cursul a avut tema Masuri de suport pentru tranzitia tinerilor din educatie catre autonomie si catre integrarea pe piata muncii si s-a adresat personalului implicat in proiectele finantate prin Programul RO10 Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale (CORAI), finantat de Granturile SEE 2009-2014. Cei 25 de participanti romani care au luat parte la instruire au beneficiat de expertiza a trei traineri acreditati CoE care au abordat o seama de aspecte teoretice si practice ale educatiei formale/non-formale si informale dedicate tinerilor asa cum este promovata la nivelul CoE. Autonomia tinerilor si tranzitia catre o viata independenta, activitatile CoE si bune practicile la nivel european in lucrul cu tinerii. Cu aceasta ocazie, experienta dobandita in cadrul Proiectului EDUC PLUS a fost diseminata catre toti participantii: reprezentanti ai Promotorilor de proiecte, formatori si reprezentanti FRDS. De asemenea, site-ul www.cvr-trainer.crips.ro a fost prezentat cursantilor, continutul acestuia fiind apreciat de catre acestia ca fiind extrem de interesant si bogat in resurse.


PROIECTUL EDUC PLUS, PREZENTAT IN CADRUL COMITETULUI DE PILOTAJ AL RETELEI EDUC EUROPE

In perioada 15 - 17 februarie 2017, Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS a fost reprezentat de Aurora Toea, presedinte, si Mirela Turcu, director executiv, la intalnirea Comitetului de Pilotaj EDUCEurope de la Madrid. Cu acest prilej, au fost prezentate rezultatele proiectului PEH021 EDUC-Plus, atat in domeniul formarii educatorilor, cat si in imbunatatirea parteneriatului local pentru integrarea in scoala si comunitate a copiilor din sistemul de protectie.

Propunerea CRIPS de a extinde initiativa retelei de formatori EDUC Trainer catre o retea europeana a formatorilor a fost apreciata de colegii reprezentanti ai universitatilor HEB Bruxelles si KdG Anvers, precum si de Fundatia Auteuil (Franta) si respectiv Fundatia Amigo (Spania), urmand sa se pregateasca un proiect european ERASMUS PLUS care va avea aceasta tematica.





Ianuarie 2017

Rezultatele proiectului EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie au fost prezentate in cadrul retelei EDUC-Europe din care asociatia CRIPS face parte, alaturi de organizatii neguvernamentale si universitati / scoli pentru educatori din tari precum Franta, Belgia, Italia, Spania, Polonia, fiind apreciat efortul de a contribui la cresterea profesionalismului educatorilor specializati din Romania. Cu prilejul Comitetului de Pilotaj Educ Europe planificat la Madrid in perioada 15-17 februarie 2017, reprezentantii CRIPS vor completa materialul de prezentare transmis prin email la acest inceput de an cu informatii detaliate despre cursuri, produse pedagogice si Centrul Virtual de Resurse EDUC Trainer, raspunzand intrebarilor colegilor din celelalte tari. Proiectul EDUC Trainer devine astfel sursa de inspiratie pentru alte proiecte europene.





Decembrie 2016

In cadrul actiunilor de sustenabilitate a proiectului PEH021, dupa finalizare, CRIPS a organizat in luna decembrie 2016 doua cursuri de specializare a educatorilor utilizand resursele pedagogice si modelul de formare pilotate in cadrul proiectului EDUC Plus:

  • la Slobozia, in colaborare cu DGASPC Ialomita; beneficari: 20 de educatori
  • la Ramnicu Valcea, in colaborare cu DGASPC Valcea: beneficiari: 19 educatori.
Au intervenit formatori locali membri ai retelei EDUC Trainer, create in cadrul proiectului PEH021.

Ambele cursuri s-au incheiat cu succes si cu promovabilitate 100% a evaluarii cu comisie ANC.





Noiembrie 2016

Experienta proiectului EDUC PLUS a fost diseminata si catre un alt judet neparticipant la proiect : judetul Calarasi. Astfel, un numar de 14 educatori au beneficiat de un curs de specializare autorizat ANC in care au fost utilizate resursele pedagogice si modelul de formare pilotate in cadrul proiectului EDUC Plus. CRIPS a implicat in aceasta activitate un formator local din Calarasi, care a fost consiliat si supervizat de echipa CRIPS pentru aplicarea cu succes a modelului de formare. Si, nu in ultimul rand, acest formator local a devenit membru al retelei EDUC Trainer!





Octombrie 2016



Pe data de 26 octombrie 2016 s-a desfasurat conferinta de inchidere a proiectului EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie PEH 021. Evenimentul a avut loc in cadrul DGASPC Sector 1 - Complexul de servicii sociale Sf Ecaterina corp C Sala 6. La conferinta au participat reprezentanti ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetele beneficiare: Arad, Alba, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures, Valcea, reprezentanti ai Fondului Roman de Dezvoltare Sociala si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, precum si specialisti din cadrul DGASPC din alte sectoare ale municipiului Bucuresti si din alte judete, alaturi de membri ai CRIPS si ai DGASPC Sector 1. In cadrul conferintei, au fost prezentate rezultatele si impactul proiectului, urmarind axele principale: formarea personalului educativ din serviciile de tip rezidential, bunele practici de parteneriat public-privat si participarea copiilor. Beneficiarii proiectului au prezentat experientele locale in implementarea acestui proiect, subliniind importanta formarii educatorilor din serviciile de protectie si succesul de care s-au bucurat modelul de formare propus, activitatile care au stimulat participarea copiilor, evenimentele dedicate intaririi parteneriatului public-privat. Va invitam sa consultati Comunicatul conferintei finale EDUC Plus aici.

A fost finalizat Codul de bune practici -ABC- de parteneriat pentru o mai buna integrare in scoala si comunitate a copilor protejati in servicii de tip rezidential. Codul a fost finalizat in urma unui proces de consultare cu profesionistii din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului EDUC Plus si cu reprezentantii diferitelor institutii si organizatii neguvernamentale care au participat la seminariile judetene dedicate parteneriatului public-privat in sprijinul copiilor si tinerilor din institutiile de protectie. Codul de bune practici este disponibil pe site-ul nostru, la sectiunea Materiale pedagogice / Resurse text. Va invitam sa consultati Codul de bune practici aici.

A fost finalizat ghidul Dezvoltarea capacitatii personale de actiune, ghid practic pentru educatorii din serviciile de tip rezidential. Lucrarea este un rezultat al activitatii A7 Curs formare educatori modul cu tema empowerment. Acest ghid practic a constituit baza suportului de curs in cele 12 serii de curs pentru educatori organizate in fiecare judet beneficiar al proiectului EDUC PLUS in cadrul Modulului IV, in luna septembrie 2016. Ghidul este disponibil pe site-ul nostru la sectiunea Materiale pedagogice / Resurse text.
Va invitam sa il consultati aici.

A fost definitivata brosura electronica Impreuna pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor din servicii rezidentiale - bune practici de parteneriat public-privat pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor din sistemul de protectie. Exemplele propuse se bazeaza pe servicii sociale dezvoltate de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului in parteneriat cu organizatii neguvernamentale, alte institutii publice cum sunt inspectoratele scolare sau unitatile de invatamant sau cu institutii reprezentative ale comunitatii: biserica, biblioteca, muzeul, casa de cultura etc. Va invitam sa consultati brosura pe site-ul CVR Trainer la sectiunea Materiale pedagogice / Resurse text. Brosura electronica poate fi descarcata aici.

O activitate importanta in promovarea rezultatelor proiectului EDUC Plus in alte judete ale tarii a constat in organizarea a trei seminarii inter-judetene, in judetele Arges, Buzau si Mures. Seminariile au avut loc pe datele de: 18 octombrie (Pitesti), 20 octombrie (Buzau), 19 octombrie (Tg. Mures). Seminariile au prilejuit dezbaterea experientei si impactului proiectului EDUC PLUS, precum si schimbul de experienta cu profesionisti din judetele invecinate. Au fost subliniate aspectele relevante ale proiectului, un accent deosebit fiind pus pe rolul modulelor de formare, importanta dezvoltarii personale a educatorilor in munca cu copiii ocrotiti, opiniile copiilor in cadrul atelierelor-dezbatere Noi si comunitatea.

Dupa finalizarea Modulului IV de instruire privind dezvoltarea capacitatii personale de actiune a personalului educativ, cei 240 de educatori apartinand serviciilor rezidentiale din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului se pregatesc in a doua jumatate a acestei luni pentru evaluarea finala de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari. Cele patru module de perfectionare la care au participat pe parcursul proiectului i-au pregatit pentru a acorda servicii de o calitate crescuta copiilor beneficiari ai sistemului de protectie, dar si pentru a aborda in mod eficient provocarile acestei profesii. Le dorim mult succes in sustinerea probelor de evaluare!





Septembrie 2016

Sub titlul Parteneriat si educatie pentru sanse egale acordate copiilor si tinerilor din sistemul de protectie, in a doua jumatate a lunii septembrie au loc 10 seminarii judetene dedicate parteneriatului public-privat in sprijinul copiilor si tinerilor din institutiile de protectie. Obiectivul principal al seminariilor este de a facilita la nivel judetean colaborarea dintre institutii, ONG-uri, entitati private, reprezentanti ai comunitatii pentru a identifica si pune in practica masuri care sa conduca la cresterea sanselor de integrare in scoala si comunitate a copiilor si tinerilor din servicii rezidentiale.

Seminariile judetene sunt planificate astfel:

  • DGASPC Sector 1 Bucuresti (partener in proiect) 14.10.2016
  • DGASPC Alba 13.10.2016
  • DGASPC Arges 30.09.2016
  • DGASPC Arad 23.09.2016
  • DGASPC Bacau 30.09.2016
  • DGASPC Buzau 21.09.2016
  • DGASPC Cluj - 30.09.2016
  • DGASPC Mehedinti 06.10.2016
  • DGASPC Mures 04.10.2016
  • DGASPC Valcea - 30.09.2016

In cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cele 10 judetele beneficiare ale proiectului si al DGASPC Sector 1 a inceput derularea Modulului IV al cursului de formare destinat personalului educativ din serviciile de tip rezidential. Cursurile sunt planificate sa se desfasoare pana la finalul acestei luni, avand ca tema capacitarea personalului educativ din servicii de protectie a copilului pentru a face fata provocarilor activitatii profesionale. Ele se adreseaza unui numar total de 240 de educatori. In cadrul proiectului s-au derulat pana in prezent trei module de formare pentru perfectionarea competentelor necesare in activitatea profesionala din cadrul serviciilor de tip rezidential, cu scopul final de a contribui la cresterea calitatii serviciilor oferite copiilor beneficiari.





August 2016

Ne pregatim pentru organizarea cursurilor de perfectionare a educatorilor din serviciile de tip rezidential care vor avea loc in luna septembrie 2016 in cadrul celor 10 DGASPC beneficiare ale proiectului si al DGASPC Sector 1, partener in proiect. Acest nou modul, al patrulea in cadrul proiectului, are ca obiectiv capacitarea educatorilor pentru a face fata provocarilor acestei profesii, vizand o mai buna relationare cu copiii aflati in grija si demersuri educative de calitate si se adreseaza unui numar de 240 de educatori.

S-au finalizat modelul de formare si resursele pedagogice pentru Modulul IV al cursului de perfectionare pentru personalul educativ cu tema empowerment / capacitarea personalului educativ din servicii de protectie a copilului. Resursele pedagogice au fost postate pe site-ul nostru si pot fi consultate la rubrica Materiale pedagogice -> Resurse text.

In aceasta perioada se desfasoara impreuna cu DGASPC beneficiare ale proiectului si cu partenerul DGASPC Sector 1 pregatirile pentru seria a doua a seminariilor judetene dedicate parteneriatului public-privat in beneficial integrarii sociale a copiilor aflati in sistemul de protectie. Cele 11 seminarii vor avea loc in a doua jumatate a lunii septembrie si vor reuni profesionisti de la nivelul DGASPC, reprezentanti ai autoritatilor publice, profesionisti din serviciile sociale si din educatie, alte institutii, ONG-uri, diferite structuri private, mass-media, voluntari si copii beneficiari ai serviciilor de tip rezidential.





Iulie 2016

Intre 11 si 13 iulie 2016 a avut loc la sediul CRIPS, in Bucuresti, al treilea modul al cursului de perfectionare a formatorilor locali din proiectul EDUC Plus. Aceasta intalnire cu formatorii locali din cele 10 DGASPC beneficiare ale proiectului si din cadrul partenerului DGASPC Sector 1 este in pregatirea unui nou modul de formare pe tema empowerment/ capacitarea educatorilor care va fi sustinut pentru educatorii din servicii de tip rezidential din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului ale Sectorului 1 si judetelor Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures, Valcea. De asemenea, s-au prezentat rezultatele atelierelor dezbatere ale copiilor organizate de catre DGASPC partener si cele beneficiare in luna iunie si au fost discutate activitatile care urmeaza a fi dezvoltate in proiect prin aplicatia Plus. Dintre acestea, o atentie deosebita s-a acordat seminariilor judetene nr. 2, care vor fi organizate la nivelul fiecarui judet si in cadrul carora vor fi abordate colaborarea inter-institutionala si parteneriatul public-privat pentru a sprijini integrarea copiilor din sistemul de protectie.

S-au finalizat atelierele-dezbatere ale copiilor Noi si comunitatea, derulate 10 judete si in Sector 1 Bucuresti in cursul lunii iunie 2016, in cadrul proiectului Educ Plus. La ateliere au participat in total 161 copii, copii ocrotiti in servicii de protectie si colegi de scoala si acestora. Atelierele dezbatere au avut loc in datele:

  • Alba 16 iunie 2016 15 copii participanti
  • Arges 14 iunie 2016 14 copii participanti
  • Arad 22 iunie 2016 12 copii participanti
  • Bacau 2 iunie 2016 14 copii participanti
  • Buzau 17 iunie 2016 18 copii participanti
  • Cluj 3 iunie 2016 14 copii participanti
  • Ialomita 9 iunie 2016 14 copii participanti
  • Mehedinti 16 iunie 2016 13 copii participanti
  • Mures 22 iunie 2016 13 copii participanti
  • Valcea 24 iunie 2016 18 copii participanti
  • Sector 1 Bucuresti 2016 22 iunie, 16 copii participanti

Activitatea a constituit un bun prilej pentru a implica copiii beneficiari ai serviciilor de tip rezidential intr-un proces de consultare cu scopul de a cunoaste opinia lor cu privire la problemele, oportunitatile si solutiile legate de imbunatatirea integrarii lor active in scoala si comunitate. Copiii au fost incurajati sa participe la dezbateri si grupuri de lucru si sa isi exprime liber opinia in legatura cu conceptul de comunitate, cu persoanele care alcatuiesc comunitatea, institutiile reprezentative pentru ei, profesionistii care lucreaza in servicii/ institutii din cadrul comunitatii. Copiii participanti au identificat o serie de activitati pe care le considera importante si pe care le asteapta din partea adultilor si a profesionistilor pentru a sustine copii din sistemul de protectie sa participe activ la viata comunitatii.

Opiniile copiilor vor fi integrate in actiunile viitoare ale proiectului Educ care vizeaza: realizarea unui Cod de bune practici de parteneriat public-privat pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor din servicii rezidentiale, organizarea seminariilor judetene dedicate parteneriatului public privat, realizarea raportului de cercetare-actiune Noi si comunitatea. Pe baza opiniilor colectate, se vor realiza recomandari ale copiilor pentru o mai buna integrare in scoala si comunitate a copiilor din sistemul de protectie.





Iunie 2016
Pe parcursul acestei luni sunt in desfasurare 11 ateliere-dezbatere ale copiilor cu tema Noi si comunitatea, in cele 10 judete beneficiare ale proiectului si in Bucuresti Sectorul 1. Participantii la aceste ateliere-dezbatere sunt copii din sistemul de protectie, alaturi de colegi de scoala din comunitate, in grupuri de 12-14 copii. Prin aceasta activitate ne propunem sa creem un cadru pentru exprimarea opiniilor copiilor din serviciile de tip rezidential cu privire la modul in care ei percep integrarea in scoala si in comunitate. Cunoscand aceste opinii, se vor putea face recomandari pentru o mai buna integrare in scoala si comunitate a copiilor din sistemul de protectie. Urmariti pulsul atelierelor pe pagina de Facebook a grupului EDUC-Trainer, unde sunt prezentate fotografii si comentarii legate de desfasurarea atelierelor.

De 1 Iunie, le uram tuturor copiilor sa aiba mereu aproape oameni inimosi si profesionisti implicati care sa ii sprijine in dezvoltarea lor!




Mai 2016

Proiectul nostru (EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie) a fost promovat in cadrul conferintei internationale How To Use The Force within Us, gazduita la Valencia in perioada 18-20 mai 2016. Conferinta a fost organizata de Reteaua Europeana a Educatorilor Sociali Educ Europe in cadrul proiectului Development of the empowerment of educators and beneficiaries in the field of youth at risk and social exclusion. CRIPS face parte din aceasta retea alaturi de organizatii din diferite tari din Europa cum ar fi Belgia, Spania, Franta, Italia. Atat in cadrul conferintei, cat si in grupurile de lucru, activitatile desfasurate in proiectul Educ Plus au fost diseminate, in stransa legatura cu tematica principala de empowerment in interventia sociala in domeniul copiilor si tinerilor in situatie de risc si de excluziune sociala.

Suntem onorati sa anuntam ca manualul Educatie pentru integrare sociala realizat in cadrul proiectului EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie a fost postat pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie www.copii.ro la rubrica Activitate/Parteneri si Resurse/Resurse (http://www.copii.ro/resurse/). Ne bucuram ca acest rezultat al proiectului este considerat o resursa utila profesionistilor in ceea ce priveste protectia si promovarea drepturilor copilului si multumim pentru acest sprijin valoros in promovarea activitatilor proiectului nostru.

Am inceput identificarea si colectarea de bune practici de parteneriat public privat pentru incluziunea sociala si non-discriminarea copiilor si tinerilor din serviciile rezidentiale. Initiativele colectate vor fi valorizate pe site-ul centrului virtual de resurse CVR Trainer, pentru a sprijini in acest fel integrarea sociala si scolara a copiilor si tinerilor din sistemul de protectie unul dintre obiectivele proiectului EDUC Plus. Daca aveti propuneri sau cunoasteti exemple de astfel de activitati sau proiecte dezvoltate in parteneriat public - privat care pot fi considerate practici de succes in acest domeniu, va invitam sa ne contactati la adresa de e-mail:





Aprilie 2016

Tuturor colaboratorilor proiectului EDUC Plus le uram un Paste Fericit! Aceste Sarbatori sa va aduca energie noua in munca sociala si in toate demersurile de a sustine dezvoltarea si drepturile copiilor!

In data de 22 aprilie 2016 a fost semnat actul aditional la contractul de finantare al proiectului PEH021, prin care se aproba extinderea activitatilor incluse in aplicatia PLUS. Tinand cont de importanta unei teme identificate in etapa de consultare / analiza nevoi de formare a educatorilor, se va elabora un model de formare pe tema empowerement si se vor organiza 12 serii de curs: 2 serii pentru educatorii angajati ai partenerului, DGASPC sector1 si cate o serie pentru educatori din servicii DGASPC ale judetelor Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Ialomita, Mehedinti, Mures, Valcea. Astfel, se adauga inca un judet (Ialomita) celor 9 deja implicate in proiectul PEH021. In vederea aplicarii noului modul de curs se organizeaza inca o activitate de formare a formatorilor locali, la care participa 22 de formatori (suplimentar cei 2 formatori din judetul Ialomita). O alta activitate suplimentara este cea de cercetare actiune, cu scopul cunoasterii opiniilor copiilor din sistemul de protectie cu privire la problemele, oportunitatile si solutiile legate de imbunatatirea integrarii lor active in scoala si comunitate; se vor organiza 11 ateliere-dezbatere ale copiilor Noi si comunitatea si se va intocmi un raport de cercetare actiune. Opiniile copiilor vor fi valorizate si in seminariile judetene SJ2 (subactivitatea A5.5 din proiectul initial), care se decaleaza fata de planificarea initiala pentru a facilita participarea copiilor. Prin implicarea copiilor din sistemul de protectie creste numarul beneficiarilor directi din categoria copii din grupuri vulnerabile cu 100. Pentru cresterea impactului proiectului in randul profesionistilor, se vor organiza in orasele Bacau, Tg Mures si Drobeta Tr Severin 3 seminarii interjudetene de diseminarea experientei proiectului catre alte judete din proximitate. Vor participa 30 de persoane/ seminar, dintre care cel putin 10 vor fi invitati din alte judete. Seminariile vor avea 2 obiective: 1) valorizarea rezultatelor proiectului si prezentarea lectiilor invatate si a bunelor practici: 2) imbunatatirea colaborarii intre profesionsti si gasirea de solutii de continuarea a networking-ului intre formatorii care intervin in domeniul social, inclusiv prin site-ul centrului virtual de resurse CVR Trainer creat prin proiectul EDUC Plus. Activitatile PLUS adauga calitate si consistenta proiectului initial si suplimenteaza rezultatele, precum si indicatorii propusi. De asemenea, activitatile initiale ale proiectului PEH021 continua si se dezvolta, fiind in stransa legatura cu activitatile suplimentare.

A fost creat grupul EDUC-Trainer pe Facebook, pentru a imbunatati dialogul in cadrul formatorilor din reteaua noastra si pentru a extinde reteaua catre alti formatori din domeniul social.

Acceseaza Grupul EDUC-Trainer aici!

Salutam aparitia in cel mai recent numar al revistei Despre Familia Noastra (nr. 15) a unui consistent articol referitor la proiectul EDUC Plus si problematica integrarii sociale a copiilor din sistemul de protectie. Revista Despre Familia Noastra este o publicatie online realizata de catre DGASPC Mures. Articolul trateaza pe larg seminarul judetean Parteneriat si educatie pentru sanse egale acordate copiilor si tinerilor din sistemul de protectie, organizat de catre DGASPC Mures in cadrul proiectului, in luna februarie. Va invitam sa il consultati aici.

Ne bucuram sa anuntam incheierea colocviilor de evaluare finala a participantilor la cursul de perfectionare a personalului educativ din serviciile de tip rezidential. Aceasta etapa marcheaza sfarsitul cursului de formare furnizat in cadrul proiectului, curs la care au luat parte 220 de educatori din structura a zece DGASPC. Colocviile au avut loc conform urmatorului calendar:

  • DGASPC Alba - 06.04.2016
  • DGASPC Arges - 31.03.2016
  • DGASPC Arad - 30.03.2016
  • DGASPC Bacau - 30.03.2016
  • DGASPC Buzau - 31.03.2016
  • DGASPC Cluj - 30.03.2016
  • DGASPC Mehedinti - 31.03.2016
  • DGASPC Mures - 31.03.2016
  • DGASPC Valcea - 30.03.2016
  • DGASPC Sector 1 Bucuresti (partener in proiect) - 28.01.2016
Evaluarile s-au derulat in bune conditii in toate judetele, in prezenta formatorilor si a instructorilor de practica voluntari, care s-au implicat pe tot parcursul celor trei module de formare. Educatorii au apreciat cursurile furnizate in cadrul proiectului EDUC PLUS ca fiind un sprijin real in activitatea profesionala cotidiana, prin suportul teoretic si exemplele practice oferite, precum si prin modelele de buna practica si schimburile de experienta prilejuite in cadrul sesiunilor.
Aflati mai multe informatii despre cum s-au desfasurat evaluarile la nivel local accesand cateva dintre comunicatele de presa publicate pe site-urile Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului:





Martie 2016

In ultima saptamana a lunii martie au loc in toate judetele beneficiare ale proiectului EDUC colocviile de evaluare finala a educatorilor care au participat la cursul de perfectionare a personalului educativ din serviciile de tip rezidential, modulele I, II si III. Le multumim pentru participarea activa si le uram mult succes tuturor educatorilor cursanti in sustinerea portofoliului si in incheierea cu bune rezultate a acestei etape finale a cursului.

In perioada 14-16 martie 2016 s-a desfasurat la sediul CRIPS, in Bucuresti, al doilea modul al cursului de perfectionare a celor 20 de formatori locali din cadrul proiectului EDUC PLUS (18 reprezentanti ai DGASPC beneficiare ale proiectului si 2 din partea partenerului DGASPC Sector 1).

Sustinut dupa finalizarea celor trei module de curs dedicate personalului educativ din serviciile de tip rezidential, aceasta reintalnire intre formatorii locali si membrii echipei de proiect a permis o evaluare a cursului de perfectionare a educatorilor, pe cele trei module componente, cu evidentierea impactului local, a temelor care au suscitat cel mai mare interes, a lectiilor desprinse in urma efectuarii cursurilor. In urma schimbului de experienta dintre formatori prilejuit de aceasta reuniune au reiesit succesul si necesitatea activitatilor de perfectionare a educatorilor derulate la nivel judetean prin proiect, precum si directii si posibilitati de actiune viitoare pentru a imbunatati competentele personalului educativ din serviciile rezidentiale astfel incat copiiilor din sistemul de protectie sa li se ofere servicii de calitate, o premisa de baza pentru integrarea sociala.





Februarie 2016

In a doua jumatate a lunii februarie a avut a loc prima serie de seminarii judetene dedicate parteneriatului public-privat in beneficial integrarii sociale a copiilor aflati in sistemul de protectie. Seminarele au fost organizate de catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in Bucuresti, sectorul 1 si in toate cele noua judete beneficiare: Alba, Arges, Arad, Bacau, Buzau, Cluj, Mehedinti, Mures, Valcea. Evenimentele au reunit profesionisti de la nivelul DGASPC, reprezentanti ai autoritatilor publice, profesionisti din serviciile sociale, scoli, alte institutii, ONG-uri, diferite structuri private, mass-media, voluntari si copii beneficiari ai serviciilor de tip rezidential. Seminarele au creat un cadru propice pentru dezbateri si pentru identificarea unor solutii care vizeaza imbunatatirea parteneriatului public-privat pentru a favoriza integrarea sociala a copiilor din serviciile de tip rezidential.

Sunt in desfasurare pregatirile pentru cel de-al doilea Modul al Cursului de perfectionare a formatorilor din cadrul proiectului EDUC, care va avea loc in luna martie. La acesta vor participa cei 18 formatori locali din judetele beneficiare: Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Mehedinti, Mures si Valcea si 2 formatori din partea partenerului, DGASPC Sector 1 Bucuresti.

Sunt in derulare activitatile practice corespunzatoare Modulului III al formarii teoretice, care incheie cursul de perfectionare adresat personalului educativ din serviiciile de tip rezidential. Activitatile practice se realizeaza in serviciile de tip rezidential in care isi desfasoara activitatea cei 220 de educatori participanti la curs. Activitatile propuse vizeaza diminuarea situatiilor de risc in lucrul cu copiii din serviciile de tip rezidential.





Ianuarie 2016

In revista pe care o realizeaza DGASPC Mures, Despre familia noastra nr. 14, a fost publicat un articol referitor la proiectul EDUC PLUS si cursul de perfectionare a personalului educativ. Va invitam sa il consultati aici.

Dupa finalizarea Modulului II al cursului de perfectionare a personalului educativ din serviciile de tip rezidential, in luna ianuarie au continuat activitatile practice II. Personalul educativ, cei 220 de cursanti din cadrul DGASPC Bucuresti, partener in proiect, si al celor 9 DGASPC beneficiare, a desfasurat activitatile practice impreuna cu copiii din cadrul serviciilor in care activeaza. Activitatile practice au rolul de a dezvolta abilitatile personalului de a contribui la participarea copiilor din SR in comunitate.

Pe parcursul lunii ianuarie s-a derulat Modulul 3 si ultimul al cursului de formare personal educativ din serviciile rezidentiale, la care au participat cei 220 de educatori. Cursurile au avut loc in fiecare judet in datele:

  • Alba - 21.01-22.01
  • Arges- 22.01-23.01
  • Arad - 13.01-14.01
  • Bacau - 14.01-15.01
  • Buzau - 22.01-23.01
  • Cluj - 28.01-29.01
  • Mehedinti - 28.01-29.01
  • Mures - 19.01 si 21.01
  • Valcea - 9.01-10.01
  • Bucuresti Sector 1 - 21.01-22.01 Seria 1; 28.01-29.01 Seria 2.

Modulul III s-a axat ca tematica pe diminuarea situatiilor de risc in lucrul cu copiii din serviciile de tip rezidential. Au fost abordate subiecte ca managementul conflictelor, metode de stimulare a comportamentului pozitiv al copiilor din serviciile rezidentiale, metode de interventie in prevenirea comportamentelor (pre)delincvente.





Decembrie 2015

In luna decembrie 2015 au continuat activitatile practice corespunzatoare Modulului I al formarii educatorilor din serviciile de tip rezidential din cele 10 DGASPC implicate in proiect.

In aceasta luna s-a derulat Modulul II al formarii personalului educativ, la nivelul fiecarei DGASPC beneficiare, sub tema Participarea copilului in comunitate.

Cei 220 de participantii la curs au avut posibilitatea sa aprofundeze conceptul de integrare sociala si rolul educatorului in interactiunea dintre copil, serviciul rezidential si mediul social, comunitatea. Calendarul sesiunilor de curs este urmatorul:

  • Alba 16-17 dec.
  • Arad 9-10 dec.
  • Arges 4-5 dec.
  • Bacau 11-12 dec.
  • Buzau 11-12 dec.
  • Cluj 8-9 dec.
  • Mehedinti 7-8 dec.
  • Mures 8 dec. si 10 dec.
  • Valcea 12-13 dec.
  • Bucuresti Sector 1 Seria I 10-11 dec.
  • Bucuresti Sector 1 Seria II 17-18 dec.

Modulul II va fi urmat de activitatile practice corespunzatoare, care se vor desfasura pe parcursul lunilor decembrie 2015 si ianuarie 2016.

Au fost finalizate cele trei filme pedagogice din cadrul kit-ului pedagogic, care au primit aprobarea FRDS pentru a fi difuzate. Cele trei filme se intituleaza: La scoala, Unde ai fost?, La o cafea. Va invitam sa le vizionati pe site-ul proiectului nostru, la pagina de Materiale pedagogice.





Noiembrie 2015

Pe parcursul lunii noiembrie s-au desfasurat cursurile pilot cuprinse in primul modul al formarii personalului educativ. Au avut loc 11 sesiuni de formare locale, la care au luat parte un total de 220 de educatori din serviciile de tip rezidential din cadrul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului beneficiare ale proiectului:

  • Alba 12 13 nov.
  • Arad 20 21 nov.
  • Arges 18 - 19 nov.
  • Bacau - 07-08 nov.
  • Buzau - 13-14 nov.
  • Cluj - 19-20 nov.
  • Mehedinti 20 - 21 nov.
  • Mures 17 nov. si 19 nov.
  • Valcea 14 -15 nov.
  • Bucuresti Sector 1 - 12-13 nov Seria 1; 19 -20 nov. Seria 2

Cele doua zile de formare au oferit ocazia abordarii unor subiecte relevante pentru activitatea de fiecare zi a personalului educativ, legate de dezvoltarea deprinderilor de viata independenta a copilului. Prin tematica abordata, prin metodele interactive de formare si schimbul util de experienta cu colegii, participantii la curs au dobandit o serie de cunostinte care le sunt de un real folos pentru a stimula integrarea sociala si profesionala a copiilor si tinerilor cu care lucreaza.

Dupa finalizarea cursului, au inceput activitatile practice corespunzatoare Modulului I, derulate la locul de munca al personalului educativ.





Octombrie 2015
In perioada 19-21 octombrie 2015 a avut loc la Bucuresti, sediul CRIPS, primul modul al cursului de formare formatori in cadrul proiectului EDUC PLUS. Au participat cei 18 formatori locali din judetele beneficiare Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Mehedinti, Mures si Valcea si 2 formatori din partea partenerului, DGASPC Sector 1 Bucuresti. Activitatea a fost un bun prilej de perfectionare in formarea adultilor, in general, dar si de aprofundare a temelor specifice din modelul de formare a educatorilor elaborat in proiectul PEH021 si care se vor pilota in cursurile planificate incepand cu luna noiembrie 2015.




Septembrie 2015
In luna septembrie au inceput pregatirile pentru organizarea cursului de formare formatori si echipa CRIPS a progresat in activitatea de elaborare a modelului de formare a educatorilor, tinand cont de concluziile procesului de consultare si analizei nevoie de formare realizate in perioada iunie-august 2015.




August 2015
La finalul lunii august s-a incheiat procesul de selectie a formatorilor locali din proiectul EDUC PLUS. Selectia formatorilor locali a fost realizata cu implicarea Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului paticipante la proiect, pe baza criteriilor stabilite prin proiect. Dat fiind ca proiectul PEH021 ofera oportunitati de perfectionare a formatorilor cu experienta anterioara in domeniu, au fost selectati exclusiv specialisti care au deja certificat de formator autorizat ANC.




Iulie 2015
Joi, 2 iulie 2015, la Bucuresti, sediul DGASPC Sector 1 a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului EDUC PLUS Formare permanenta si profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protectie, in cadrul Programului RO10 Copii si tineri in situatie de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale (CORAI) componenta COERENT, finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Cu acest prilej a fost facuta o prezentare detaliata a proiectului, au fost dezbatute activitatile si rezultatele asteptate. Au participat specialisti de la Directiile Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bucuresti sector 1 si sector 2, Alba, Arges, Bacau, Buzau , Cluj, Mures si Mehedinti, care au argumentat importanta formarii educatorilor din serviciile de protectie a copilului si au apreciat oportunitatile pe care proiectul EDUC le ofera in profesionalizarea acestora.